Đukić Dejanović: Svake godine nas je 35.000 manje!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, zadužena za demografiju i populacionu politiku, izjavila je da je u Srbiji svake godine broj stanovnika manji za 35.000 zbog čega treba raditi na pomoći porodicama i podršci rađanja drugog deteta.

Đukić Dejanović je za Radio televiziju Srbije rekla da je svake godine 15.000 manje stanovnika samo po osnovu spoljne migracije i da je ukupna brojka zabrinjavajuća.

Ona je navela da je u proteklih 10 meseci dosta urađeno kada je u pitanju populaciona politika i podsetila da je država izdvojila 130 miliona nepovratnih sredstava za 15 lokalnih samouprava koje su najugroženije po pitanju nataliteta.

Prema njenim rečima, 52 odsto parova se odluči za prvo dete, a da bi došlo do obnavljanja, potrebno je da 11 odsto žena u reproduktivnom periodu ima jedno dete, 44 odsto dvoje dece, 45 odsto troje.

Najbitnija je, kako je ocenila, stimulacija rađanja drugog deteta, ali i usklađivanje rada i roditeljstva jer se dešava da žene, koje žele da rađjaju, doživljavaju “najteži oblik diskriminacije i degradacije” od poslodavaca.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

one + 3 =