Karatisti prete tužbom zbog diskriminacije!

Više od 400 karate klubova i nacionalnih karate saveza, sa skoro 500.000 članova,  najavilo je tužbu Ustavnom sudu Srbije zbog diskriminacije od strane Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije  i favorizovanja jednog nacionalnog karate saveza.

Milorad Ćopić iz Subotice, predsednik Šotokan karate saveza Srbije, koji okuplja 152 kluba sa oko 15.000  članov, kaže da su svi dopisi nekoliko karate saveza upućeni Sportskom savezu Srbije i Ministarstvu sporta  završavali u korpi.

– Po Ustavu diskriminacija nije dozvoljena, a Sportski savez Srbije i ministarstvo  upravo to rade. Već pet, šest godina šalju dopise gradskim savezima da obustave finansiranje svih karate klubova, osim onih koji su u WKF. U tom savezu je oko 80 registrovanih klubova, a u ostalim karate savezima 650 klubova sa oko 60.000 takmičara. Zbog takvog odnosa i ignorisanja naših zahteva da se konačno pronađe model za organizaciju i finansiranje karatea u Srbiji bićemo prinuđeni da podnesemo tužbu Ustavnom sudu Srbije. – ističe Ćopić.

Ćopić tvrdi da je u Mađarskoj oformljena „krovna“ karate organizacija koja okuplja čak 30 nacionalnih karate saveza! Slična situacija je i u Rumuniju, pa se takav model predlaže i u Srbiji.

Karate spada u red najmasovnijih sportova u svetu. U Srbiji se, po masovnosti, nalazi na drugom mestu, odmah posle fudbala. Razlozi masovnosti karatea su višestruki, a jedan od njih je i razjedinjenost na svetskom nivou, što je prouzrokovalo identičnu situaciju i na nacionalnom nivou.

Marko Tomić

Marko Tomić

– Trenutnim sistemom prepoznaje se samo jedna karate organizacija od interesa za državu, čime je oko 400 karate klubova uskraćeno za bilo koji vid pomoći, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou. I posle višegodišnjih pokušaja da se u Republici Srbiji uz pomoć Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije formira krovna organizacija ili uspostave ista prava za sve karate organizacije na prostorima Republike Srbije konstantno se nailazi na “zid”. – objašnjava Marko Tomić, bivši državni reprezentativac, a sada trener u JKA Šotokan Srbije.

Dušan Dačić, predsednik Karate unije Srbije

Dušan Dačić, predsednik Karate unije Srbije

Dobra stvar koja je proistekla iz višegodišnjih napora rešavanja pitanja karatea u Srbiji je formiranje Srpske karate konfederacije koja je objedinila sve karate organizacije sem jedne, one koju protežira Sportski savez Srbije.

– Insistiranje da svi karate klubovi pređu u jednu karate federaciju je suludo. To bi bilo kao kada bi smo od Bolta tražili da se takmiči u maratonu umesto na 100 metara ili od  Ivane Španović da skače u vis umesto u dalj. – pojašnjava Marko Tomić,

Dušan Dačić, predsednik Karate unije Srbije, kaže da su problemi koji su sada eskalirali nasleđeni još iz vremena kada je ministarka sporta bila Snežana Samardžić.

– Sve garniture koje su dolazile nakon tog vremena su tvrdile da su problemi „nasleđeno stanje“, a sve donete odluke su bile nestručne i neadekvatne. Niko nije hteo da uradi analizu stanja i uporedi sa stanjem u zemljama Evropske Unije. U Češkoj, Italiji, Rumuniji postoje krovne karate organizacije, dok se kod nas insistira da se svim utopimo u jednu federaciju ili ćemo biti izbrisani. Mi ne ugrožavamo nikoga, ali tražimo da se verifikuje to što radimo. – ističe bivši vicešampion sveta i osvajač 16 medalja na prvenstvima Evrope.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Print this pageEmail this to someone