Kruševac dobija Poljoprivredni fakultet!

Vlada Republike Srbije donela je  odluku o osnivanju Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu, koji će poslovati u okviru Univerziteta u Nišu.

Sve potrebne pravno – formalne aktivnosti koje su bile neophodne za realizaciju ovog velikog obrazovnog poduhvata za Grad Kruševac završene su u planiranim rokovima i za dva meseca očekuju se prvi konkretni koraci. – izjavio je novinarima Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca.

Poljoprivredni fakultet je prvi državni fakultet koji se otvara u Kruševcu. U ovom gradu trenutno rade samo dve visoke škole – Hemijsko-tehnološka i za obrazovanje vaspitača.

Nakon rata 1999. godine u Kruševcu su privremeno bili smešteni Medicinski i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini ali su posle nekoliko godina vraćeni na sever Kosova.

Za sedište Poljoprivrednog fakulteta lokalna samouprava je pripremila zgradu Narodnog univerziteta koja je, uz finansijsku podršku Vlade Srbije, detaljno rekonstruisana.

Kruševac je, trenutno, jedini grad u Srbiji sa više od 100.000 stanovnika koji nema nijedan državni fakultet što je jedan od glavnih razloga za masovno odseljavanje mladih.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Print this pageEmail this to someone