Protest zbog ubistva žena i deteta

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Povodom ubistva žene, u prisustvu  troje dece, u prostorijama Centra za socijalni rad na Novom Beogradu i ubistva žene i deteta ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, večeras u 17 časova ispred Kulturnog centra Kruševac biće održan protest.

U saopštenju Mreže žena protiv niislja i Autonomnog ženskog centra se u vezi sa pomentim slučajevima femicida kaže da je “nasilje prethodno prijavljivano institucijama, nasilnici osuđivani za nasilje prema ženi i detetu i nasilničko ponašanje, obe žene su bile u postupcima za poveru maloleltne dece,ali ove informacije nisu uzete u obzir kao visok stepen rizika po život žene i dece prilikom donošenja odluke o uređenju modela viđanja dece, niti su donete mere zaštitekako bi se obezbedila sigurnost i bezbednost žene i dece.

Institucije sistema pokazale su slabost prema nasilnicima i nasilničkom ponašanju, a ne odlučan odgovor na muško nasilje prema ženama. Dodatnu ljutnju izaziva reakcija profesionalaca na ubistva dece i žena, kojima je ovo povod da istaknu svoj loš položaj unutar sistema, a koji se ni na koji način nisu izjasnili zbog čega nisu primenili odredbe o obaveznoj saradnji koje su predviđene Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Država raspolaže najznačajnim resursima i zato je njena odgovornost najveća. Čak i u situaciji razorenog sistema, poput ovog u kome živimo, država je daleko snažnija od dece i žena koje preživljavaju muško nasilje. Zato je utvrđivanje propusta i preuzimanje odgovornosti rukovodilaca za propuste od ključnog značaja za sistem – ukoliko sistem želi da se menja. Ukoliko ne želi da se menja, moraćemo da ga menjamo.”

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

2 × five =