U Župi najviše novca dobile televizije

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U poslednje tri godine, na konkursima za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja u Opštini Aleksandrovac, više od 90 % novca dobile su televizijske kuće i produkcije.

Za razliku od Opštine Brus, gde su za projekte od javnog interesa u oblasti informisanja podelili 14.000.000 dinara, u Aleksandrovcu su bili mnogo štedljiviji i u ove svrhe opredelili 6.475.000 dinara.

Od pomenutog iznosa najviše novca otišlo je na račun Televizije Melos iz Kraljeva – 2.400.000 dinara.

Za projekat pod imenom “Župska hronika” TV Melos je 2016. godine dobila 1.000.000 dinara, 2017. godine 600.000 dinara a 2018. 800.000 dinara.

Projekat identičnog imena, “Župska hronika”, doneo je RTV Kruševac  1.800.000 dinara, po 600.000 dinara svake godine.

Za projekte istog imena i koncepta za tri godine potrošeno je 4.200.000 dinara.

Lokalna, aleksandrovačka, TV Diskos inkasirala je na tri konkursa 1.200.000 dinara za tri različita projekta.

Pored TV stanica novac su dobijale i produkcijske kuće.

Za projekat “Sport 037”, odnosno praćenje sportskih događaja u Aleksandrovcu i okolini produkcija “Albatros” iz Kruševca je 2017. godine dobila 100.000 dinara a ove godine 250.000 dinara.

“Laki production” iz Laćisleda je 2017. godine za projekat “Kulturno nasleđe Župe” podržan sa 100.000 dinara.

Ove godine solidnih 300.000 dinara dobio je i projekat “Blagovremeno informisanje građana opštine Aleksandrovac o podizanju svesti o zaštiti životne sredine” Konsultanske aktivnosti Boban Pribanović marketing, ugostiteljstvo i izdavaštvo “Župa Okeanija”.

U ovom slučaju ostaje nejasno o kojoj vrsti medija se radi – novinama, internet portalu, produkciji ili nečemu četvrtom.

Inače, 8. januara 2018. godine, Agencija za privredne registre je donela rešenje o brisanju Boban Pribanović, preduzetnik konsultanske aktivnosti, marketing, ugostiteljstvo i izdavaštvo Župa Okeanija Aleksandrovac, na zahtev Narodne banke Srbije, zbog blokade poslovnog računa duže od dve godine.

Nakon žalbe, 19. februara ove godine, doneto je rešenje o obustavi postupka brisanja iz Registra privrednih subjekata preduzetnika.

Jedini prestonički medij koji je uspeo da dobije novac na konkursima u Aleksandrovcu je “Dan Graf” iz Beograda, izdavač lista “Danas”. Njima je prošle godine pripalo 200.000, a ove 125.000 dinara.

Analizom raspodele sredstava dolazimo do podatka da je više od 90% sredstava za javno informisanje Aleksandrovac dodelio TV kućama i produkcijama, dok su štampani mediji, a pogotovo internet mediji. potpuno zanemareni.

Konkurs iz 2016. godine specifičan je i zbog toga što su strukovna udruženja zatražila da bude poništen.

Opština Aleksandrovac raspisala je 9. februara Konkurs za sufinansiranje projekata kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja na teritoriji Oštine Aleksandrovac u 2016. godini. Suprotno Zakonu i Pravilniku ova opština je odlučla da sufinansira „informisanje o redovnom radu i aktivnostima organa opštine Aleksandrovac i aktuelnim dešavanjima od značaja za život i rad građana na teritoriji opštine Aleksandrovac” kao i “informisanje o manifestacijama, kulturnim i drugim programima koji se organizuju pod pokrovitelјstvom ili u saradnji sa opštinom Aleksandrovac

Kako ni nakon reagovanja Koalicije novinarskih i medijskih udruženja opštine Novi Kneževac i Aleksandrovac nisu uskladile konkurs sa Zakonom, Koalicija je odlučila da ne učestvuje u radu komisija za izbor projekata koji će se sufinansirati iz budžeta ovih opština”, objavila je koalicija novinarskih i medijskih udruženja“.

Nakon ovog saopštenja nekoliko medijskih kuća je odustalo od konkursa.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

15 + 7 =