Velibor Lazarević

Ime i prezime: Velibor Lazarević
Zanimanje: Doktor filoloških nauka
Obrazovanje: Filološki fakultet u Beogradu
Javna funkcija: Član Gradskog veća zadužen za kulturu
Stranka: Srpska napredna stranka
Mesto rođenja: Bela Voda
Godina rođenja: 1955.

Biografija:

Velibor Lazarević je rođen 1955. godine u Beloj Vodi. Osnovnu školu završio je u Beloj Vodi i Konjuhu, a Srednju trgovačku u Kruševcu.

Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu na katedri za srpsku književnost sa temama “Narodna lirika Donjeg Levča” (magistarski) i “Obredna i poslenička lirika prolećnog i letnjeg ciklusa u Srba” (doktorat) u koje je uneo i istraživačke rezultate iz kruševačkog kraja.

Od 1985. do 1990. godine radio je kao urednik u kruševačkoj “Bagdali”. Bio je novinar, urednik i odgovorni urednik u Opšteobrazovnoj redakciji RTS-a, od 1990. do 2005.godine. Uređivao je serije “Dvorovi Beograda”, “Tragom Karađorđa”, “Muzeji Srbije”, “Na izvorištu”. Autor je mnogobrojnih dokumentarnih emisija iz kruševačkog kraja.

Predavao je istoriju novinarstva, televizijsko novinarstvo i TV scenario na Fakultetu za humanističke nauke u Beogradu. Radi kao naučnik saradnik u Institutu za srpsku kulturu u Leposaviću i predsednik je Naučnog veća.

Autor je trinaest knjiga iz oblasti istoriografije i književnosti i brojnih naučnih radova. Pokretač je i organizator brojnih kulturnih akcija i manifestacija u kruševačkom kraju.

Član je Udruženja književnika Srbije.

Od 25.12.2017. godine više nije član Gradskog veća.

ActionSEE-visibility-2


Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Comments are closed.

Skip to content