БРЖА ИНТЕГРАЦИЈА ПОВРАТНИКА: Лакше до посла уз нове вештине

0

У Едукативном центру данас је одржан завршни догађај на пројекту “Подршка интеграцији на тржишту рада повратника и других теже запошљивих група кроз стицање недостајућих вештина на тржишту рада”.

Овај пројекат заједнички су реализовали Развојни бизнис центар Крагујевац и Едукативни центар Крушевац под окриљем Глобалног програма Немачке развоје сарадње “Миграције за развој”.

Пројекат је реализован у Крагујевцу, Крушевцу, Пријепољу, Врању, Бујановцу и Белој Паланки ФОТО: ЦИНК

Овај програм је две године присутан у Србији.  Фокус нашег рада је на подршци грађанству, особама у реадмисији и угроженим групама. У оквиру нашег програма имамо девет организација цивилног друштва са којима сарађујемо као и Министарство за рад, борачка и социјална питања, НСЗ и Комесаријат за избеглице.

Девет ОЦД на различитим локацијама широм Србије у оквиру својих активности нуде  мере подршке како би се повратници, али и локално угрожено становништво, подржали и што боље интегрисали”, казала је Марија Драгић, пројектна менаџерка програма “Миграције за развој”.

Она је нагласила да су у питању различите мере,  од помоћи у становању (грађевинска помоћ, помоћ у намештају) преко старт ап подршке, психо социјалне подршке, преквалификација.

Једна од мера које се нуде је и ова која подразумева да заинтересована лица прођу праксу код заинтересованих послодаваца и ако успешно прођу ту праксу заснују радни однос. Едукативни центар и Развојни бизнис центар сарађу са нама од прошле године и кроз овај програм, који вреди око 100.000 евра, обухваћено је око 50 практиканата”, додала је Драгићева.

Илија Јовановић из Едукативног центра је подсетио да је кроз програм подржано 51 незапослено лице који су кроз учешће на плаћеним радним праксама стекли компетенције за занимања за којима су послодавци на локалу исказали потребу.

Програм је реализован у Врању, Бујановцу, Крушевцу, Белој Паланци и Пријепољу. До сада су од стране послодаваца радно ангажована 24 подржана лица од 42 која су успешно завршила програм радне праксе док је осам лица и даље у програму. Послодавци који су учествовали у програму у Крушевцу су “Даби бетон” за занимање оператер у производњи бетона, Текгас за занимање заваривач ПЕ цеви, Парадокс кафе, Чарапанска меана и Кафатерија БУТ 037 за занимање конобар-бармен и Мењачница Боби и Дука за занимање мењач – благајник”, казао је Јовановић.

Учесници у дискусији су нагласили да у различитим деловима Србије постоје различити проблем. У Крагујевцу се, рецимо, ниједна особа није пријавила за програм док је на југу Србије, у Врању и Бујановцу, интересовање било знатно веће јер је тамо већа незапосленост.

 

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

8 + 6 =

Skip to content