Ćulibrk: Papua Nova Gvineja raste 7-8 puta više od nas

Urednik NIN-a Milan Ćulibrk kaže da Srbija ima najkilaviji rast u regionu i da je izračunao da je Papua Nova Gvineja napravila rast od 42 odsto, što je, kako kaže, sedam do osam puta više od Srbije.

Komentarišući predlog budžeta za sledeću godinu, Ćulibrk kaže da se ključni rizik već dogodio, jer uvoz raste brže od izvoza.

U regionu svi rastu brže. Imate problem, jer uvoz raste brže, tu nešto ozbiljno nije u redu. Možemo da napravimo problem sa spoljnom neravnotežom i to može da pogura inflaciju, čini mi se da nije dovoljno obraćena pažnja i da to mora dobro da se pogleda“, smatra on.

Za aranžman sa MMF-om kaže da bi bio najsrećniji da nam ne treba, jer, smatra, ako imate aranžman to je priznanje da niste sposobni da držite stvari pod kontrolom.

Kad god nismo imali aranžaman, nama je minus u državnoj kasi eksplodirao. Plašim se, ako nema eksterne kontrole, da smo skloni šibicarenjima, prebacivanjima… Recimo, mi smo povećali rashode za kapitalne investicije, što je dobro. Međutim, nesbosobni da novac koji imamo potrošimo, jer nemamo projekte“.

Kako kaže ne sumnja u dobre namere vlasti da prosečna plata bude 500 evra, ali smatra da to nije realno. Ističe da ne mogu plate da porastu 25 odsto, ako je rast BDP-a tri odsto.

Sad je plata manja od 400 evra, u decembru će biti 450 evra, jer se isplaćuje deo januarske, ali će zato u januaru pasti na 350, nema ništa od 450-500, a opet će neko izleteti sa tom cifrom“.

Komentarišući najavu penzionera da će tužiti državu sudu u Strazburu zbog smanjenih penzija, Ćulibrk je rekao da moraju da budu iscrpljene sve mogućnosti pred našim sudovima, da bi penzioneri mogli da podnesu žalbu. Smatra da bi bilo racionalnije da je država vratila penzije na nivo pre smanjenja. On navodi da nije verovao da ćemo ovako brzo da regulišemo javne finansije, za šta, kako kaže, “skida kapu”.

Gadno bi izgledao dug da nije bilo fisklane konsolidacije, pravljeni su gubici preko javnih preduzeća, ja bih bio srećan da su uštede tamo pravljene. Nisam verovao da ćemo ovako brzo da regulišemo javne finansije, jedini problem je što je to urađeno smanjenjm plata i penzija, mnogo bi mi draže bilo da je urađeno preko javnih preduzeća, koja treba da se ponašaju kao preduzeća, a ne kao interesna zajednica“, rekao je Ćulibrk gostujući na televiziji N1.

Izvor: N1

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content