DA LI SU PACIJENTI UGROŽENI?: Po krv u jedan od pet centara

Po novom Zakonu o transfuziji krvi , koji je usvojen krajem 2018. godine,  ukinuto je 47 centara za prikupljanje krvi širom Srbije a dobrovoljni davaoci se demotivišu za ovu humanu aktivnost.

Po novom zakonu krv se više ne može davati u lokalnim domovima zdravlja, kako je to do sada bila praksa, već samo u specijalizovanim centrima. Od prošle godine Srbija je krenula sa primenom novog zakona o tranfuziji krvi po fazama i počelo je postepeno ukidanje ovih 47 dosadašnjih centara.

Umesto ovih 47 centara, uvode se 4 centra – Beograd, Niš, Kragujevac i Novi Sad. Nedavno je i Subotica uspela da se izbori da ima svoj centar, tako da je to ukupno 5 centara za prikupljanje krvi u celoj Srbiji. Poređenja radi, daleko manja Slovenija koja je takođe prilagodila svoje zakonodavstvo EU standardima, ima 7 centara, dok Hrvatska sa duplo manje stanovnika ima 8 centara.

Da bi se prikupila krv svih dobrovoljnih davalaca potrebno je da Srbija nabavi tranfuziološka vozila. To su specijalizovani kamioni opremljeni svim što je potrebno za prikupljanje krvi na terenu. Cena ovakvog jednog vozila kreće se oko 300.000 evra. Dakle da bi se zamenili dosadašnji centri za prikupljanje krvi, koji su pretežno bili stacionirani u lokalnim domovima zdravlja, Srbija treba da uveze najmanje 30 ovakvih vozila, da zaposli vozače i medicinsko osoblje koje će izlaziti na teren.

Srbija, trenutno,  nema ni jedno ovakvo vozilo, no ipak se ukidaju centri za dobrovoljno davanje krvi.

Posledica ovakvih promena u sistemu prikupljanja krvi biće nestašice krvne plazme i ugrožavanje života pacijenata kojima je ona neophodna.

U pojedinim državama EU banke krvi prikupljaju krv za novac. Kod nas se planira da se krv prikuplja za sok i sendvič ali da se posle papreno prodaje zdravstvenom sistemu.

U pojedinim delovima Srbije već je nemoguće dati krv za srodnika i prijatelja, nego se mora čekati da stigne iz Beograda ili nekog od par gradova koji imaju specijalizovani centar za prikupljanje krvi.
Novim zakonom dosadašnji dobrovoljni davaoci krvi se demotivišu. Procenjuje se da će za godinu dana broj dobrovoljih davalaca krvi pasti za 60%. Već sad u pojedinim bolnicama nema dovljno krvne plazme.

Izvor: Infoklix.com

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content