Danilo Bulatović traži nove izazove: Ragbi zamenio triatlonom

0

Nakon 18 godina bavljenja ragbijem i 12 godina igranja za reprezentaciju Danilo Bulatović (35) je našao novi sportski izazov, Iron Man  triatlon.

Danilo je ragbi karijeru započeo u Kruševcu a sportski i životni put vodio ga je preko Francuske, Engleske i Poljske do Dubaija.

Danilo Bulatović je za ragbi reprezentaciju odigrao 25 utakmica
Danilo Bulatović je za ragbi reprezentaciju odigrao 25 utakmica

Posle 18 godina bavljenja ragbijem telu je trebalo puno vremena da se oporavi posle utakmica. Pre dve godine počeo sam da tragam za novim izazovima. U to vreme živeo sam u Dubaiju gde su uslovi za bavljenje sportom fenomenalni. Na nagovor kolege sam kupio bicikl i krenuli smo sa zajedničkim vožnjama po uređenim stazama kroz pustinju. Tu sam upoznao još par entuzijasta sa naših prostora. Jedan od njih je bio Ivan Zeljković – Zeka Milioner, na čiji nagovor sam i počeo da razmišljam o triatlonu. – priseća se svog prelaska sa ragbija na triatlon Danilo.

Triatlon je zahtevan, kompleksan sport a Danilo je u početku radio sa Vladom Savićem, našim proslavljenim Iron Manom.

Počeci su bili teški za mene imajući u vidu da sam izašao iz kolektivnog sporta gde se sve zasnivalo na izdržljivosti u snazi i prešao na sport čiste izdržljivosti. Bilo je potrebno puno vremena da se adaptiram na novi tip treninga. Počeo sam da ponovo upoznajem svoj organizam. To upoznavanje traje i danas jer konstantno pokušavam da pomeram granice. Sećam se prvog testa koji smo radili na 5 kilometara. Tu deonicu sam istrčao za skoro 29 minuta i mislio sam da ću umreti a zamišljao sam da prolazim kroz cilj kao Mo Farah. – priča Danilo Bulatović.

Za momka koji je 11 godina nosio dres ragbi reprezentacije Srbije i odigrao 25 test utakmica ogroman izazov je predstavljalo plivanje a svaki trening je, kako kaže, bio mučenje. Na prvom testiranju kilometer je preplivao za 24 minuta.

Iron Man triatlon je sport u kojem takmičari treba da preplivaju 3.800 metara, voze biciklu  180 kilometra  i pretrče maratonsku distancu od 42,195 kilometara.

Jedino je biciklizam bio svetla tačka i tu sam zaista uživao od samog početka. Kao sport biciklizam je jako zdrav za organizam  jer ne opterećuje zglobove. Bez obzira na napore odustajanje nijednog trenutka nije bilo opcija. Svakom treningu sam pristupao kao da je najbitniji i trudio sam se da odradim sve što se zahteva od mene. Nisam ni sanjao o Iron Man distanci već je cilj bilo učešće  na Olimpijskom triatlonu (1.5 km plivanja, 40 km bicikl i 10 km trčanje). Na Iron Man sam gledao kao na vanzemaljce i divio im se kada bismo se sreli na bazenu ili na stazi. – priseća se bivši ragbi reprezentativac.

Želja da se oproba u verovatno najnapornijoj sportskoj discipline Danilu se javila nakon druge polu Iron man trke.

Avgusta 2016.godine sam krenuo da treniram sa Svetlanom Blažević i fokus je bio na pomeranju granica. Za Iron Man Frankfurt smo započeli sa pripremama od druge nedelje novembra 2016.godine što znači da su trajale osam meseci. Za proveru forme učestvovao sam na polumaratonu u Kruševcu i polu Iron Man trci u Kotoru. Za tih osam meseci sam preplivao 290 kilometara, prevezao na biciklu 6.850 kilometara i pretrčao 1.100 kilometara. – iznosi gotovo neverovatne podatke Danilo Bulatović.

Trenažni proces je od Danila zahtevao ogromnu posvećenost ali i dobru organizaciju vremena jer je treninge trebalo uklopiti uz posao i porodične obaveze pošto je u septembru postao otac. Nedeljno je između 12 i 14 sati posvećivao treningu a da bi to ostvario ustajao je u cik zore, često između 4 i 5 sati.

Danilo na Iron Man triatlonu u Frankfurtu
Danilo na Iron Man triatlonu u Frankfurtu

Ogromnu podršku imao sam od porodice i supruge Nataše koja je imala veliko razumavanje jer je znala koliko mi sve ovo znači. Mislim da je ona podnela i veći teret od mog jer sam se ja odlučio na ovaj put a njoj je u neku ruku nametnut. Sa bebicom od nekoliko meseci nije lako i mi smo zapravo postali Iron Family! Pored Nataše velike zasluge pripadaju i mom treneru Ceci koja je pomerila granice u sve tri discipline i videla stvari o kojima ja ni u najdosadnijim trenucima ne bih maštao.Moj moto je “Don’t Stop – Aim High” i to je ono što je i potrebno da bi se postao IronMan. Odustajanje nije opcija. – naglašava Danilo.

Danilo smatra da Iron Man triatlon ima perspektivu u Srbiji.

Triatlon je najbrže rastući sport u svetu ali se u Srbiji taj trend još uvek ne oseća. Potrebno je izdvojiti dosta vremena za trening. Pored toga je i finansijski zahtevan  jer se, u suštini, bavite sa tri različita sporta. Triatlonska zajednica se polako razvija a samim tim i kvalitet. Na jesen, 24.septembra, planirana je trka polu IronMan formata, pod nazivom “11Tri Belgrade” koja će ujedno biti državno prvenstvo. Plivaće se na Adi ciganliji, bicikl će se voziti novim Obrenovačkim putem i preko mosta na Adi  a trčaće se na Savskom keju.  Nadam se da ćemo i u Beogradu gledati po nekoliko hiljada takmičara kao što je to slučaj u svetu. Na Iron Manu u Frankfurtu je nastupilo oko 3.000 takmičara. – zaključuje Danilo Bulatović, nekadašnji ragbista a sada Iron Man triatlonac.

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content