Dragan Stojković po 150-ti put dao krv

Kruševljanin Dragan Stojković (58) u sredu je po 150-ti put dobrovoljno dao krv i svrstao se u red naših najhumanijih sugrađana.

Dragan je prvi put dobrovoljno dao krv daleke 1976. godine, kao srednjoškolac, pod uticajem svog oca Miodraga koji je takođe bio davalac krvi.

Dragan Stojković je dobrovoljno dao krv 150 puta FOTO: S. Milenković
Dragan Stojković je dobrovoljno dao krv 150 puta FOTO: S. Milenković

Teoretski, za ovih 40 godina, mogao sam da dam krv 160 puta ali pošto nije moguće uvek uklopiti rokove u predviđena tri meseca između dva dana tek sada sam stigao do 150-tog davanja. Imam A negativnu krvnu grupu a sve negativne krvne grupe su veoma tražene. Zato su me često držali u rezervi kako bih dao kada nekom hitno zatreba. Uvek sam se odazivao. – priča Dragan koji je dugo radio u „Trajalu“ a sada se nalazi na Evidenciji nezaposlenih.

Dosta osoba kojima je Draganova krv pomogla insistirali su da se upoznaju sa njim.

Davao sam i trombocite što je jako naporno. Potrebno je da imate idealne rezultate, da se sve pripremi u Kruševcu i onda idete u Beograd. Dajući trombocite pomogao sam čoveku iz Pasjaka koji je bolovao od leukemije. Nažalost, on je posle tri godine preminuo.

U porodici Stojković svi su dobrovoljni davaoci krvi. Draganova supruga Radmila je krv dala osam puta, stariji sin Aleksandar dvadesetak puta a mlađi Nenad desetak puta.

Stojkovićeva knjižica u kojoj su evidentirana davanja krvi FOTO: S. Milenković
Stojkovićeva knjižica u kojoj su evidentirana davanja krvi FOTO: S. Milenković

Davanje krvi me podmlađuje. Sebe doživljavam kao staro drvo. Kada se takvom drvetu potkrešu grane ono se podmlađuje. Odličan je osećaj kada znate da ste pomogli nekome da bude zdraviji. Davanje krvi je i jedna vrsta provere sopstvenog zdravlja. – dodaje Dragan

Ono čime je veliki humanista nezadovoljan je odnos lokalne zajednice prema dobrovoljnim davaocima krvi.

U duši sam nezadovoljan jer nemamo nikakve povlastice. Trebalo bi da se obezbede neke sitnice kao što je uradio Palma u Jagodini. Zar je za grad mnogo da dobrovoljnim davaocima koji su dali krv 50 ili 100 puta obezbedi besplatan prevoz u lokalu? Meni to ne treba jer vozim biciklu ali nekima bi to značilo. – glasno razmišlja Stojković.

Uprkos brojnim problemima u Kruševcu još uvek ima dosta dobrovoljnih davalaca krvi i godišnje se prikupi oko 6.000 jedinica. Sa 150 davanja Dragan Stojković je u samo vrhu liste rekordera na čijem čelu je Miloje Milenković , bivši radnik „Trajala“ koji je krv dobrovoljno dao 184 puta.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content