Festival dečijeg filma u Varvarinu

0

U okviru realizacije prvog opštinskog Akcionog plana za prevenciju ranog napuštanja obrazovanja i izlaska iz sistema obrazovanja, Opština Varvarin organizuje Festival dečijeg filma „Festivalčić“.

Predsednik festivala i žirija je istaknuti radnik u kulturi, umetnik, karikaturista, Goran Ćeličanin. Žiri festivala je sačinjen od predstavnika škola. Festival je takmičarskog karaktera na kojem svi đaci imaju priliku da kroz film iskažustvaralačke afinitete ali i ideje i stavove iz svih sfera života.

“Teme za ovogodišnji festival su bile “Moja škola iz snova” i “Šta može biti bolje u mom okruženju”. Nagradiće se najbolji filmovi po mišljenju žirija (najkreativniji, najoriginalniji, film sa najjačom porukom i sveukupno najbolji film), kao i najbolji film po mišljenju publike. Nakon projekcije, svi đaci a i šira publika će imati priliku da glasaju za svoje favorite na Fejsbuk stranici “Imam diplomu i slobodan sam”. Glasanje će biti otvoreno do 18.09.2018. godine. Filmski timovi će imati priliku da za svoje škole osvoje po laptop računar. Proglašenje pobednika i dodela nagrada, biće održani na Dan opštine Varvarin”, objašnjava Marija Vesligaj, menadžer projekta.

Projekat ”Imam diplomu i slobodan sam” je drugi projekat za koji je Opština Varvarin dobila direktnu donaciju od Evropske unije. Projekat je nastao kao odraz realne potrebe Opštine Varvarin da radi na problemu ranog napuštanja obrazovanja i izlaska iz sistema obrazovanja, stavljajući, na taj način, decu i mlade u prioritete lokalne zajednice, kako je i definisano u Strategiji socijalne zaštite Opštine Varvarin.

Sve škole su, iz sredstava Evropske unije a u okviru projekta „Imam diplomu i slobodan sam“, opremljene neophodnom tehnikom za rad filmskih sekcija. Na teritoriji opštine Varvarin postoji pet osnovnih i jedna srednja škola koje učestvuju u takmičarskom delu festivala sa po jednim kratkometražnim, autorskim filmom.

Projekat „Imam diplomu i slobodan sam“ realizuju u partnerstvu Opština Varvarin i Udruženje samohranih majki „Kneginja Milica“ Kruševac. Projekat finansira Evropska unija. Vrednost projekta iznosi 181.459,20 evra, od čega je donacija Evropske unije 161.262,79 evra. Projekat sprovodi Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.
Projekat se sprovodi u okviru grant šeme „Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou“. Ova grant šema sa budžetom od 5,5 miliona evra, finansira projektne aktivnosti 30 korisnika grantova i obuhvata lokalne samouprave, organizacije civilnog društva, kao i relevantne institucije na lokalu.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content