Grad Kruševac digao ruke od prezadužene Apotekarske ustanove?

Apotekarska ustanova Kruševac duguje više od 330 miliona dinara, apoteke se zatvaraju a Grad Kruševac malo toga čini da reši problem ustanove čiji je osnivač.

U želji da ukaže na probleme u kojim se nalazi Apotekarska ustanova Marko Miljković, predsednik sindikata, je u belom mantilu u ponedeljak došao na sednicu gradske skupštine ali ga je obezbeđenje izbacilo iz sale!

Ističe da ga je na takav postupak nateralo nepostupanje osnivača i urušavanje ustanove.

Apotekari širom Rasinskog okruga ostaju bez posla a tržište se prepušta privatnicima. Od nekadašnjih 206 zaposlenih, posle prvog kruga racionalizacije u julu i pojedinačnih sporazumnih raskida ugovora, ostalo je 150 zaposlenih. Novom racionalizacijom, koja se sprovodi do 30.novembra,  odlazi još 15 nemedicinskih radnika. – objašnjava Marko Miljković.

U poslednjih nekoliko meseci Apotekarska ustanova je privremeno zatvorila objekte u Pakašnici, Velikim Kupcima, Prnjavoru, Zalogovcu i apoteku “Eskulap” u gradu. Od 1.decembra biće zatvorene i apoteke u Stepošu, Mudrakovcu, Konjuhu, Jasici i Bivolju.

Trenutni dug ustanove je oko 330 miliona, od čega je najveći deo nastao tokom 2015. i 2016.godine kada je ustanovom rukovodio Miloš Obradović. On je uhapšen krajem aprila zbog sumnje da je oštetio Apotekarsku ustanovu za 11 miliona dinara ali je ubrzo pušten na slobodu.

U međuvremenu su narasle obaveze prema zaposlenima za plate koje kasne šest meseci a za koje se sredstva ne izdvajaju iz budžeta već isključivo od prihoda ustanove.

Grad Kruševac je zanemarivao sve zahteve za pomoć  iako je gradska skupština usvajala negativne finansijske izveštaje počev od 2015. godine. Preminuli gradonačelnik Dragi Nestorović je uvek reagovao na naše dopise i često sazivao sastanke ali je izostajala bilo kakva konkretna aktivnost. U Gradskoj upravi se sada razmatra mogućnost davanja u zakup poslovnog prostora, po modelu koji je primenjen u Somboru. Moguće je da žele da primene model iz Šapca i Pančeva gde je uništavanje državnih apoteka nazvano “uspešnim rešenjem”. – zaključuje Marko Miljković.

Na pitanje šta Grad Kruševac planira da preduzme na rešavanju problema u Apotekarskoj ustanovi u Gradskoj upravi nismo dobili nikakav odgovor.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content