Građani imaju poverenja u policiju, ali misle i da je korumpirana

Poverenje u policiju u Srbiji raste, ali uporedo rastu i percepcija korupcije i utisak da je rad policije politizovan, pokazalo je istraživanje čije je rezultate juče predstavio Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP).

Prema istraživanju, šest od deset građana ima poverenja u policiju, čime se srpska policija našla u zoni svetskog proseka između 60 i 90 odsto. U isto vreme, sedam od deset građana veruje da je policija korumpirana, dok je za tri četvrtine građana ona podređena interesima politike.

U izveštaju “Javnost Srbije o policiji” navodi se da, iako javnost percipira da postoje visoka politizacija i korupcija u policiji, to ne utiče na poverenje u policiju, iz čega se može zaključiti ili da su građani navikli da je korupcija svuda prisutna ili da ne uočavaju da poverenje ne bi trebalo da se povezuje sa korupcijom i uticajem politike na operativni rad policije.

Istraživanje je pokazalo i da jedan deo populacije policiju doživljava najviše kao servis građana, dok drugi, dvostruko veći, veruje da policija najmanje tako deluje.

Već tri godine uzastopno trećina ispitanika navodi da je policija servis građana, ali je ove godine zabeležen blagi rast onih koji veruju da policija najviše štiti interese vlade i političkih partija, što smatra svaki četvrti građanin. Istovremeno šest od deset građana Srbije misli da policija najmanje radi kao servis građana.

Rezultati istraživanja pokazali su i da u Srbiji generalno vlada slika o dubokoj korumpiranosti. Za samo tri od 12 ponuđenih institucija percepcija korupcije je ispod 50 odsto, dok su zdravstvo, policija, sudstvo i mediji na vrhu lestvice kada je reč o percepciji korupcije.

U takvom okruženju korupcija postaje normalna pojava, pri čemu vlada pravilo ‘sistem me je naterao na korupciju”, navodi se u izveštaju koji je predstavio BCBP.

Najkorumiraniji deo policije je tradicionalno, četvrtu uzastopnu godinu, saobraćajna policija i troje od četvoro ispitanika veruje da su saobraćajni policajci korumpirani. Iako još ne vide opipljive rezultate borbe protiv korupcije u policiji, građani su blago optimistični i svaki drugi veruje da se država bori protiv korupcije u policiji.

Istraživanje u Srbiji obavio je IPSOS Stratedžik Marketing u avgustu, na uzorku od 1.008 punoletnih građana. Inače, to je četvrti krug istraživanja javnog mnjenja koje je osmislila regionalna mreža POINTPULS, a istovremeno je realizovano u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu.

Izvor: www.bezbednost.org

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content