GRADSKO VEĆE O PROBLEMIMA U TOPLANI: Grad uložio ogromne pare a grejanje loše!

2

Na inicijativu gradonačelnika Jasmine Palurović, danas je održana sednica Gradskog veća na kojoj je, sa rukovodstvom Gradske toplane , Nadzornim odborom Toplane i nadležnim službama razgovarano o aktuelnoj situaciji u ovom javnom preduzeću.

Saopštenje Gradske uprave prenosimo u celini:

Gradska toplana je od početka grejne sezone kontinuirano snabdevala toplotnom energijom svoje korisnike. Početkom ove godine, zbog kvara na centralnom izvoru, koji se sastoji od dva kotla, došlo je do povremenih prekida u snabdevanju toplotnom energijom i curenja na jednom od kotlova. Za to vreme korisnici su snabdevani u smanjenom kapacitetu sa jednim kotlom.

Nakon otklanjanja kvara, nastavilo se sa redovnim snabdevanjem, ali se problemi sa curenjem nastavljaju, tako da dolazi do povremene smanjene isporuke toplotne energije.

Rukovodstvo Grada je permanentno pratilo situaciju u vezi sa grejanjem.

Redovno su se održavali sastanci i pratilo stanje na kotlovima koji su često ispadali iz funkcije, pa je Toplana bila prinuđena da radi sa jednim kotlom i na taj način smanji toplotnu energiju koju isporučuje. Iz tog razloga je predloženo da se januarski računi umanje za 20%.

Na današnjoj sednici doneti su sledeći zaključci:

– Da je snabdevanje građana toplotnom energijom prioritetno pitanje za organe, službe i najodgovornije nosioce funkcija u gradu

– Da JKP Toplana na dnevnom nivou obaveštava nadležne organe i službe grada o isporuci toplotne energije korisnicima

– Da javna preduzeća čiji je osnivač Grad i druge relevantne strukture u gradu pruže neophodnu kadrovsku, tehničku, logističku i drugu vrstu pomoći da bi radnici Toplane prevazišli kvarove koje imaju na kotlovima, a Toplana obezbedila optimalno snabdevanje korisnika toplotnom energijom

– Da sve nadležne institucije ulože maksimalne napore kako bi se u ovoj grejnoj sezoni obezbedio kontiniutet snabdevanja toplotnom energijom.

U ovom trenutku Gradska toplana raspolaže dovoljnom količinom energenata do kraja grejne sezone.

Na današnjem sastanku Gradskog veća razmatrane su mogućnosti donošenja dugoročnih mera kao trajnog rešenja problema. Gradsko veće će formirati stručni tim iz Gradske toplane i drugih ustanova i preduzeća koji će u što kraćem vremenu sagledati celokupno stanje i izvršiti njegovu analizu sa predlogom mera za rešavanje problema u koje će maksimalno biti uključen i Grad Kruševac kao osnivač, u cilju pronalaženja najoptimalnijeg modela za dugoročno snabdevanje građana toplotnom energijom.

Podsećanja radi, 2017. godine Grad Kruševac je platio oko 141 milion dinara korisnicima na ime grejanja, a 2018. oko 97,5 miliona dinara.

Decembra 2017. na ime učešća u kapitalu, Toplani je za energente za 2018. godinu plaćeno 30 miliona dinara.

Grad je tokom 2018. godine uložio u infrastrukturu, za komletnu rekonstrukciju toplovodne mreže u Takovskoj i Nemanjinoj ulici iz Gradskog budžeta 12,8 miliona dinara.

U cilju povećanja energetske efikasnosti tokom 2017. uloženo je oko 15,4 miliona dinara, a u 2018.- 135,4 miliona (u ustanove iz oblasti obrazovanja, socijalne zaštite i druge javne ustanove), što je znatno doprinelo smanjenju računa.

You might also like More from author

2 Comments

  1. Зоран says

    Ако се нечије дете разболи, или његова мајка или отац и због тога морају на боловање, да ли ће им тако умањени рачун то моћи да надокнади? Има ли нечије здравље уопште цену? Да не говорим о нервима.

    Ово је страшно!!! Има ли неко прецизне податке где је отишао оволики новац? Хоће ли неко некад одговарати за ово понижење Крушевљана у 21. веку?

  2. Aleksandar says

    Smešno da smešnije ne može biti. A saopštenje gradske uprave je dokaz da su saučesnici. Kako ih nije sramota da izjave da smo grejani smanjenim kapacitetom, pa od 25 dana januara više od 10 dana bili smo potpuno bez grejanja. I oni su doprineli smanjenju računa??? Čijih? Godišnje im u proseku svaki stan plati 600 evra!!! SRAMOTA!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content