Italijani ulažu 27 miliona evra u ekološku elektranu

1

Predstavnici italijanske kompanije “Building Energy” iz Milana i gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović položili su kamen temeljac za izgradnju elektrane na biomasu.

Očekuje se da izgradnja elektrane na Jasičkom putu bude završena za 14 do 16 meseci, a početak rada je planiran za 2017. godinu.

Elektrana će kao gorivo koristiti drvnu biomasu svih oblika i obezbeđivaće 4,8 megavata elektične i 20 megavata toplotne energije. Potpisivanjem ugovora sa “Gradskom toplanom” obezbedićemo Kruševljanima sigurno snabdevanje toplotnom energijom u toku grejne sezone dok će 4,8 megavata električne energije biti distribuirano kroz system EPS-a preko podstanice u “Cepaku”,  objasnio je Ivan Stajić, direktor “Building Energy 1”.

Fabricio Zago i Dragi Nestorović potpisali su povelju "Projekat za budućnost" FOTO: S.Milenković
Fabricio Zago i Dragi Nestorović potpisali su povelju “Projekat za budućnost” FOTO: S.Milenković

Italijanska kompanija “Building Energy” je jedan od vodećih svetskih proizvođača energije iz obnovljivih izvora – biomase, Sunčeve energije, vetroparkova, hidroenergije…

Ovaj projekat je veliki izazov za „Building Energy“ i primer partnerstva privatne firme i dobre volje javnog sektora. „Building Energy“ je prisutna u 26 zemalja u svetu, na četiri kontinenta. Imamo projekte u različitim vrstama tehnologije ali se prvi put jedan partnerski projekat sa javnim sektorom realizuje u ovako kratkom vremenu”, kazao je Fabricio Zago, vlasnik „Building Energy“.

Zago i Dragi Nestorović su potpisali povelju „Poruka za budućnost“ koja je ugrađena u temelj buduće elektrane.

Ponosan sam što danas, na Dan oslobođenja grada, polažemo kamen temeljac za fabriku koja će obezbediti 50 novih radnih mesta direktno a 550 indirektno. Od ideje do realizacije projekta prošlo je manje od godinu dana. Ovo je odličan primer javnog i privatnog partnerstva za čitavu Srbiju. Biće ostvarene znatne uštede u potrošnji uglja, obezbeđena jeftinija toplotna energija, smanjenje emisije gasova i približavanje ekološkim standardima Evropske Unije. Kruševačka toplana biće prva u Srbiji koja koristi obnovljive izvore energije što će joj omogućiti da koristi dotacije države, ali i Evropske Unije”, istakao je gradonačelnik Kruševca.

Dragi Nestorović i Fabricio Zago polažu kamen temeljac za bioelektranu FOTO S.Milenković
Dragi Nestorović i Fabricio Zago polažu kamen temeljac za bioelektranu FOTO S.Milenković

Paolo Rosi, direktor “Building Energy” za Jugoistočnu Evropu rekao je da je vrednost investicije u Kruševcu 27 miliona evra. Italijanska kompanija obezbeđuje novac, dok je učešće srpskog partnera, “Building Energy 1”, zemljište i sve što je vezano za aktivnosti u Kruševcu.

Očekujemo da se uložena sredstva vrate za deset godina“, nada se Rosi.

„Building Energy 1“ i direktori „Gradske toplane“ i JKP „Kruševac“ potpisali su ugovore o distribucije toplotne energije odnosno snabdevanju elektrane biomasom.

You might also like More from author

1 Comment

  1. ceki says

    lepa vest , ali opet se desava da nista sami ne uradimo uvek nam je tudja pamet veca. Kako god lepa vest al kad se zamislis malo ti gorko…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content