ИЗЛОЖБА РАДОВА НЕВЕНКЕ СТОЈСАВЉЕВИЋ: „Модулације“

0

У Уметничкој галерији у Крушевцу у четвртак, 11. јула, биће отворена изложба слика и графика  Невенке Стојсављевић „Модулације“.

Изложба Модулације уметнице Невенке Стојсављевић, присутне на ликовној и графичкој сцени са првом изложбом 1979. године, представља радове настајале од почетка деведесетих година 20. века подвлачећи кроз графику, цртеж, комбиновану технику, оне конституивне елементе – светлост, простор, карактеристичне за ауторски ликовни језик посебно током последње три деценије. У овом периоду у радовима, од графика чије је исходиште у органском до геометријских композиција остварених различитим средствима, једнако се провлачи ликовни рукопис који одаје посебан сензибилитет и ствара вибрантне структуре.  

Избор радова на папиру за изложбу у крушевачкој Уметничкој галерији, обједињен под називом Модулације, подвлачи промишљену и суптилну материјализацију ритма композиције, градећи просторе који теже бесконачном, остварују сакралност, чија је наизглед једноставност и искрена непретенциозност као одраз времена, личног и општих околности, подвргнута сопственом поредку стварајући нове системе како унутар поршине папира, тако и постављањем у простору, и отварајући сагледавања као музичке модулације али и модулације као начина преноса и питања посматрања и разумевања уметничког дела.   

Биографија

НЕВЕНКА СТОЈСАВЉЕВИЋ (1953. године, Велика Попина)

Дипломирала је 1977. године на Академији примењених уметности у Београду, у класи проф. Божидара Џмерковића, а магистрирала 1980. године на Академији ликовних уметности уБеограду у класипроф. Бошка Карановића. Од 1979. године излагала је самостално и на колективним изложбама у земљи и иностранству (Београд, Нови Сад, Ниш, Чачак, Осло,Токио, Галиција, Праг…

Добитница је 14 награда, између осталих: Златна игла на 02. Међународном бијеналу суве игле – Ужице 1995, Златна игла на пролећној изложби УЛУС-а 1996, Велики печат  Графичког колектива 1993.

Радилa је као професор у Школи за дизајн и на Високој школи ликовних и примењених уметности у Београду.

Дела су јој заступљена у бројним колекцијама музеја и галерија.

Током трајања изложбе биће организована јавна вођења и представљање каталога изложбе.

 Кустоскиња изложбе: Биљана Грковић, историчарка уметности – музејска саветница

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content