KONFERENCIJA “GLASNO I JASNO O EVROPSKO UNIJI”: Evrokontakt i Edukativni centar predstavljaju svoje programe

Dve kruševačke organizacije, Evrokontakt i Edukativni centar Kruševac, predstaviće svoj doprinos u približavanju evropskih vrednosti građanima na konferenciji „Glasno i jasno o Evropskoj uniji“, 28. maja u Beogradu.

Konferenciju će svečano otvoriti Mateja Norčič-Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji.

„Evropski put Srbije“, „pregovori sa Evropskom unijom“, „reforme i još reformi“, „evrointegracije – Evropa to traži od nas“, „prijem Srbije u EU“, „otvaranje/zatvaranje poglavlja“, samo su neke od fraza koje iz medija čujemo, a vrlo često ne razumemo u potpunosti, niti smatramo da nas se tiču. Evropske integracije najveći broj građana vidi kao politički proces, u kom predstavnici vlasti sprovode utvrđene mere kako bi država pristupila EU, dok je drugi aspekt, koji podrazumeva reforme na nivou samog društva, i gde su glavni akteri građani, manje vidljiv.

U prethodne dve i po godine, šesnaest organizacija iz cele Srbije je, u partnerstvu sa lokalnim vlastima i građanima, dalo doprinos unapređenju procesa EU integracija aktivnim angažmanom na kreiranju i razvijanju javnih politika na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Među njima su i dve kruševačke organizacije, koje su ostvarile značajne rezultate.

Ključni rezultati ostvareni u lokalnim zajednicama biće predstavljeni na konferenciji, što je i prilika da se kroz dijalog dodatno razmotri saradnja između različitih nivoa donosilaca odluka u procesu evropskih integracija, unapređenje načina donošenja javnih politika na lokalnom nivou i značaj učešća građana u tom procesu, kao i dobrobit evropskih integracija za same zajednice.

Edukativni centar Kruševac: Za mlade zaposlene po evropskim standardima

Kako da zapošljavanje mladih bude po evropskim standardima? Edukativni centar Kruševac radio je na

tome u prethodne dve i po godine, i to u Kruševcu, Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Obrenovcu i

Paraćinu. Ovi gradovi od sada će surađivati u oblasti karijernog razvoja i zapošljivosti mladih.

Više od 60 ustanova uključilo se i podržalo ovu ideju, i 150 mladih direktno se upoznalo sa mogućnostima i programima EU za razvoj karijere, zapošljivosti i edukativne mobilnosti.

Evrokontakt: Za solidarnu ekonomiju

Evrokontakt iz Kruševca kreirao je predlog javne politike „Mogućnosti razvoja socijalnog preduzetništva na lokalnom nivou u Srbiji“, i predstavio ga lokalnim samoupravama u Rasinskom i Raškom upravnom okrugu.

Aktivno smo učestvovali i u javnoj raspravi o nacrtu zakona o socijalnom preduzetništvu koju je organizovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja“, kažu iz Evrokontakta.

Kako bi građanima i građankama približili koncept solidarne ekonomije, predstavnici ove organizacije kreirali su i brošuru o socijalnom preduzetništvu.

Pored Mateje Norčič-Štamcar na konferenciji će govoriti i autor studije „Glas zajednica o EU integracijama“ Mirko Popović, predsednica SKGO i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, gradonačenik Šapca Nebojša Zelenović, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović, pomoćnica predsednika opštine Nova Varoš Marijana Danilović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić i direktor Proaktiva Nenad Stojanović.

Konferencija je završni deo projekta „Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“. Projekat realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva koji predvodi Trag fondacija u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, Media i reform centrom Niš, Forumom civilne akcije FORCA, Evrokontaktom, Centrom za razvoj civilnog društva, Timočkim omladinskim centrom, Edukativnim centrom Kruševac i Proaktivom.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content