Kruševac prvi u Srbiji pripremio Plan održive urbane mobilnosti

0

Kruševac je prvi grad u Srbiji koji je predstavio Plan održive urbane mobilnosti.

Cilj je da nakon realizacije plana, do 2030.godine, 80% putovanja na području Kruševca čine održivi vidovi – pešačenje, biciklisti i javni prevoz.

Plan je predstavljen u okviru Evropske nedelje mobilnosti u kojoj je i ove godine Kruševac uzeo aktivno učešće.

Plan će tokom septembra biti na javnoj raspravi, a potom se naći pred odbornicima gradske skupštine i biće polazna osnova za konkurisanje za sredstva iz fondova Evropske unije, pomoću kojih ćemo unapređivati infrastrukturu neophodnu za pešake, bicikliste, osobe sa invaliditetom, javni prevoz. – rekla je na promociji Plana održive urbane mobilnosti pomoćnica gradonačelnika za zaštitu životne sredine Olivera Drenovac.

Saobraćajna studija Kruševca iz 1990. godine pokazala  je da je tada sa skoro 72% bilo zastupljeno pešačenje, oko 4% su činili biciklisti, 6,5% javni prevoz, a skoro 14% automobili, dok danas pešači oko 44%, a bicikle vozi 3% stanovnika.

Plan održive urbane mobilnosti predviđa da do 2030. godine u Kruševcu održivi vidovi putovanja – pešačenje, biciklizam i javni prevoz, budu zastupljeni sa 80%, broj saobraćajnih nezgoda bude drastično smanjen, dok poginulih lica u saobraćajnim nezgodama ne bi trebalo da bude.

 –Cilj nam je da do 2030. godine gotovo 80% putovanja na području Grada Kruševca čine održivi vidovi, a da među njima bude 50% pešačenje, 7% biciklisti i 21% javni prevoz. – ističe Jelena Nikolić koja je radila na planu.

 Ataše za saradnju Francuskog instituta Beograd Bertran Anije je sa predstavnicima Kruševca razgovarao o mogućnostima za saradnju sa gradovima iz Francuske, poput Grenobla, koji dosta radi na uređivanju biciklističkih staza i sličnih objekata.

Kruševac je prošle godine izabran među deset najaktivnijih gradova u “Evropskoj nedelji mobilnosti”.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content