KUD “VUK KARADŽIĆ”: Mladi iz Orašja čuvaju tradiciju

Kulturno-umetničko društvo “Vuk Karadžić” iz Orašja je osnovano još davne 1952. godine dolaskom bračnog para učitelja Stanislave i Dobrivoja Pantića na službu u ovo selo.

Kulturno-umetničko društvo u Orašju je osnovano 1952. godine

Kako su bili veoma društveno aktivni tako su i osnovali Kulturno-prosvetno društvo “Vuk Karadžić”. Kulturno – prosvetno društvo je svoje probe i sastanke održavalo u Domu kulture čija gradnja je započeta 1948. a završena 1952. godine i dolaskom Stanislave i Dobrivoja Pantića svečano otvoren. Probe su održavane pod lampama jer je struja u selo uvedena tek 1956. godine. Od tada pa do danas društvo nije prestajalo sa radom, odnosno nije imalo prekide u svom delovanju osim u vreme ratnih dešavanja 1999. godine“, objašnjava Goran Nikolić, dugogodišnji član i igrač ovog društva a sada predsednik Mesne zajednice Orašje.

U okviru KUD “Vuk Karadžić” rade folklorni ansambl i to u četiri sekcije : predškolci, školarci od prvog do četvrtog razreda i od petog do osmog razreda, zatim omladinski ansambl i ansambl veterana. Pored folklornih ansambala KUD ima i dramsku, recitatorsku sekciju i pevačku grupu.

Najveći broj članova su deca ne samo iz Orašja, već i iz svih okolnih sela poput Toljevca, i Izbenice. Članstvo je besplatno te se deca vrlo rado uključuju u rad društva.

KUD već 16 godina ima profesionalnog koreografa, Dragana Simića iz Stalaća, koji je dobro poznato ime u svom domenu, što doprinosi kvalitetnom radu i programu sa kojim KUD nastupa na raznim takmičenjima i revijalnim nastupima.

U radu KUD “Vuk Karadžić” učestvuju deca iz Orašja ali i okolnih sela

Treba naglasiti da je KUD “Vuk Karadžić” domaćin najstarije manifestacije u Srbiji ,,Na izvoru kraj kisele vode,, koja je prvi put održana 1958. godine i nikada nije prekidana. Manifestacija se uvek održava u poslednjoj nedelji januara meseca, oko praznika Svetog Save, pevačko takmičarskog karaktera je u kojoj učestvuju pevači amateri koji nemaju nikakav zvučni zapis na pločama, CD-u i slično”, pojašnjava Goran Nikolić.

KUD “Vuk Karadžić” je već 16 godina domaćin međuokružne Smotre folklornih ansambala sela iz Rasinskog, Moravičkog, Raškog, Pomoravskog, Šumadijskog i Ponišavskog okruga. Smotra se održava u prvoj ili drugoj nedelji juna i takmičarskog je karaktera. Smotra se održava na Letnjoj pozornici u dvorištu Doma kulture koje je uredjeno u etno stilu. Na smotri učestvuje od 12 do 15 društava sa 400 do 450 članova. Republički selektor Saveza amatera Srbije odredjuje ko ide u finale bez prava mešanja organzatora u odluku selektora. Finalna smotra se održava u Kličevcu kod Požarevca. Medju odabranim pobednicima polufinalne smotre  u Orašju u finalu je bilo devet prvih mesta i 16 među prvima ili su delili prvo mesto. Ova manifstacija u Orašju je veoma praćena kako od strane publike, jer se okupi i po 1000 gledalaca, tako i od strane medijskih kuća.

KUD “Vuk Karadžić” je redovan učesnik, punih pet decenija, Takmičenju sela Opštine Varvarin gde je uvek visoko rangirano. Takodje i na republičkim takmičenjima postižemo dobre rezultate i imamo nekoliko osvojenih prvih mesta ili vrlo visoko rangiranih plasmana.

Zbog svih ostvarenih rezultata i dugogodišnje tradicije u radu društvo je nagradjivano od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, ali isto tako i od strane opštinskih i regionalnih kulturnih centara”, dodaje Goran Nikolić čiji sinovi su nastavili porodičnu tradiciju i takođe su članovi KUD “Vuk Karadžić”.

Folklorni ansambla iz Orašja je jedan od najboljih u Rasinskom okrugu

Pre četiri godine, 2016. godine, ovo društvo je proglašeno za najbolji folklorni ansambl u Rasinskom okrugu, a 2017. godine proglašeno je kao najbolji medjuokružni folklorni ansambl što nije bilo prvi put.

Dobitnici su mnogih plaketa, kako u zemlji tako i u inostranstvu, a gostovali su u Bugarskoj, Austriji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj.

Od 1988. godine KUD iz Orašja je pobratimljeno sa KUD “Zletovski rudar” iz Probištipa, Severna Makedonija. Selo Orašje je 11 godina bratsko selo sa selom Dugo Polje kod Modriče, Republika Srpska, a  KUD iz Orašja je bratsko i sa KUD “Zoran Tomušilović” iz Dugog Polja i gosti su jedni drugima svake godine.

KUD “Vuk Karadžić” trenutno radi na organizovanju tradicionalnog Susreta sela Opštine Varvarin na kojem je Orašje bilo višestruki pobednik i predstavljalo opštinu na Okružnom takmčenju sela. U pripremi je Manifestacija pod imenom ,,Crepuljijada,, koje bi obuhvatila mnoga kulturna dešavanja i gastronomsko takmičenje u pripremanju specijaliteta u crepulji. Planira se da se navedeno takmičenje održi u nedelji posle Petrovdana, pored izvora Soko, koji je izvor mineralne vode i nalazi se u  porti najstarijeg hrama u Temnićkom kraju, hrama Sv Jovana koji potiče iz XIV veka, podignutog oko 1321. godine i zadužbina je Kralja Milutina, a podignut je u znak pomirenja sa svojim bratom koje se odigralo baš na tom mestu“, govori o planovima za budućnost Goran Nikolić.  

KUD “Vuk Karadžić” se finasira iz budžeta Opštine Varvarin i donacija stanovnika sela Orašja koji su vlasnici malih preduzeća u samom selu. U samom Orašju je i fabrika mineralne vode koja datira od 1929. a koja je 2008. godine, nakon neuspešne privatizacije, prestala sa radom. Očekuje se da fabrika uskoro počne sa radom a to bi puno značilo i za poboljšanje finansijskog statusa kulturno-umetničkog društva.

KUD “Vuk Karadžić” nema problema sa obnovom kadra

Trenutno, Društvo ima oko 60 redovnih članova, mada je u prethodnim godinama brojalo i do 100. Medjutim, ono što treba naglasiti je svakako činjenica da se deca koja odlaze na studije i napuštaju Orašje i Varvarin po povratku sa školovanja ponovo priključuju društvu tako nemamo problem sa obnovom kadra. Vrlo važno je reći da se veliki broj mladih opredeljuje za ostanak na selu, pa čak i onih visoko obrazovanih, i bavljenje poljoprivredom. Pad nataliteta i rasejanje svakako utiču na broj dece članova Društva, ali i to se prevazilazi okupljanjem dece iz okolnih sela te i u tim selekcijama obnova kadra ne predstavlja problem”, naglašavaju u KUD “Vuk Karadžić” iz Orašja.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content