ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ И КАНАЛИ КОМУНИКАЦИЈЕ: Скривени подаци о буџету

0

Општина Ћићевац је веома активна и информативна на друштвеним мрежама али на веб презентацији неке основне информације, попут оних о општинском буџету, су “скривене”.

Као и код веб презентација других локалних самоуправа у Расинском округу једна од примедби за Ћићевац је то што се не користи родно сензибилисани језик. Оно што је позитивно то су активности на друштвеним мрежама. Фејсбук профил је ажуран баш као и Инстаграм профил и страница на ЈуТјубу. Истина, постоји и стари профил који није ажуран и ствара малу забуну“, објашњава њебмастер и аналитичар Саша Пауновић.

Технички квалитет веб презентације општине Ћићевац Пауновић оцењује оценом 7,3 ажурност са 5,75, информативност 7,5, интеракцију са грађанима 6, заштиту личних података оценом 8 а спречавање говора мржње максималном десетком.

Уколико презентацију анализирамо још детаљније видећемо да је  поприлично сиромашна основним информацијама. Нема никаквих детаља о професионалној и политичкој биографији председнице општине др Мирјане Кркић као и њеног заменика Александра Шулића. Нема ни података о контактима – телефон, маил, профили на друштвеним мрежама…

Потребно је доста труда да би се пронашли подаци о општинском буџету ФОТО: Скриншот

За радна тела скупштине наведено је које су им функције али не и ко су чланови и како их грађани могу контактирати. Иста констатација важи и за чланове Општинског већа. Наведена су само имена и презимена.

У менију не постоји посебан одељак за јавне распараве већ су оне сврстане у вести и тако, на одређени начин, прикривене што сигурно утиче на обавештеност грађана.

За јавне набавке одређена је посебна секција, што је свкако похвално, али су информације мало „бајате“. Нема података о јавним набавкама из 2022. године као и из 2021. године.

Ипак, највећи недостатак веб презентације општине Ћићевац је тај што не постоји посебна страница са подацима о општинском буџету. На тој страници би требали да се нађу сви подаци о приходима и расходима органа јединице локалне самоуправе, као и извод из Закона о буџету. Грађани би уласком на страницу Буџет могли да сазнају колики је планирани и одобрени буџет, како тече реализација буџета, да ли постоје додатни извори финансирања и слично. Тога у Ћићевцу нема јер када у претраживач укуцате „буџет“ као одговор добијете „Нема резултата за приказ“! Уз доста труда и упорности могуће је пронаћи фолдер Буџет у одељку Документа и то је нешто што би требало исправити.  

Иначе, на Индексу транспарентности локалних самоуправа у 2022. години општина Ћићевац се налази тек на 123. месту. У односу на 2021. годину Ћићевац је назадовао 30 места и изгубио четири индексна бода.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

seven + four =

Skip to content