ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ И КАНАЛИ КОМУНИКАЦИЈЕ: Словне грешке и странице без функције

0

За транспарентност локалних самоуправа и квалитетну комуникацију са грађанима од кључног значаја је развој канала комуникације.

Анкета коју је ЦИНК спровео на територији Расинског округа показала је да се већина грађана о активностима локалних самоуправа информише преко локалних медија или доступних извора на Интернету – портала општина, профила на друштвеним мрежама.

Зато је ЦИНК урадио анализу постојећих канала комуникације између локалних власти и грађана како би сагледали колико су ефикасни. Анализирано је које канале за информисање грађана користе локалне самоуправе у Расинском округу а потом и њихов квалитет. Оценом од 1 до 10 оцењивани су технички квалитет, ажурност, информативност, интеракција са грађанима, заштита личних података, спречавање говора мржње и употреба родно сензибилисаног језика.

Према Индексу транспарентности локалних самоуправа за 2022. годину, који је израдила организација Транспарентност Србија, Александровац се налази на 76. месту. У односу на претходну, 2021. годину, када је заузео 134. место ово је видан напредак, са чак 14 индексних бодова више. Но, какво је стање са каналима комуникације?

Општина Александровац има званичну интернет страницу (www.aleksandrovac.rs) и то је све!

Александровац има само интернет портал који је у оцењивању добио просечну оцену 6.62. Највиша оцена, 10, додељена је за спречавање говора мржње а доста добру оцену, 8, добили су за заштиту личних података. Информативност и интеракција са грађанима им нису јача страна па су ту добили оцене 6,5 односно 6. Родно сензитивни језик није заступљен а свакако да је највећи недостатак одсуство профила на друштвеним мрежама“, објашњава вебмастер и аналитичар Саша Пауновић.

Иако општина Александровац није званично присутна на Фејсбуку јесте индиректно. Наиме, профил Информативна служба Дом културе Александровац служи као нека врста информативног сервиса локалне власти. У заглављу стоји „Информативна служба Дома културе Александровац је служба која прати и информише јавност о актуелним дешавањима у општини, информише грађане о активностима јавних предузећа и установа као и месних заједница на територији општине. Ова служба је јавни сервис грађана Жупе“ а као званична адреса наводи се адреса званичне презентације општине Александровац.

Шта се још може рећи о општинском порталу? Прво што упада у очи су поприлично сиромашан дизајн и словне грешке (конатакт, обрсци…) што је поприлично неозбиљно за једну институцију. Похвално је што се на порталу могу наћи важна документа као што су Статут општине, Информатор о раду, одлуке о буџету, стратешка документа. За грађане је важно што могу преузети разне обрасце.

Међутим, неке категорије се не ажурирају редовно. Тако је, рецимо, у категорији „Озакоњење објеката“, последњи документ још из 2019. године.

Недостатак је, свакако, и то што поред имена одборника локалне скупштине није наведено коју политичку партију заступају  а нема ни њихових контакт података (телефон, мејл) како би грађани, који то желе, могли да их контактирају. Исто је и са члановима Општинског већа. Дата су само имена чланова али не и додатни подаци.

Похвално је и што постоји секција „Питајте председника“ али она, нажалост, нечијом грешком није у функцији!Слично ситуација је и са секцијом „КОНТАКАТ“ (!?) која би требала да грађанима омогући директну комуникацију са општинском администрацијом.

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content