MAME SU ZAKON: “Vlada Srbije okrenula leđa majkama”

U Skupštini Srbije počela je rasprava o budžetu za 2019. godinu, a u predlogu koji će se naći pred narodnim poslanicima nisu planirana dodatna i neophodna izdvajanja za porodilje, pa čak ni ona najmizernija koja su predstavnici ministarstava najavljivali, saopšteno je iz Inicijative „Mame su zakon“.

Kako se ističe, još jednom je Vlada Srbije okrenula leđa mamama i nedvosmisleno dala do znanja da su pronatalitetne mere lepe samo na papiru i da do realizacije obećanja, kao ni razgovora o gorućim problemima u Srbiji neće uskoro doći. Inicijativa ističe da su majke u Srbiji mnogo ljute.

Pokušaćemo da naš Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom dodamo, pa makar i kao 63. tačku na dnevnom redu Četvrte redovne sednice. Takođe, pripremile smo i amandmane na budžetski predlog kojima ćemo predložiti preraspodelu sredstava tako da budžet bude humaniji i da odgovara realnim potrebama društva“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će ignorisanje njihovih zahteva dovesti do novih protesta.

To je poslednje što želimo, ali na to ćemo biti prinuđene ukoliko predstavnici Ministarstva finansija i drugih nadležnih ministarstava ne razumeju koliko su naši problemi gorući – evo nas na pragu zime, a veliki broj porodilja će primati iznose od jedva nekoliko hiljada dinara”, naglašavaju predstavnice Inicijative.

Ističu i da očekuju da se njihov ili bilo koji drugi predlog zakona koji bi poboljšao materijalni status tek ostvarenih majki i njihovih porodica stavi na dnevni red i da se izvrši racionalnija raspodela budžetskih sredstava.

U nekoliko navrata smo govorili i predstavljali naš zakonski predlog, ali za budžet je čini nam se najvažniji onaj koji kaže da se zalažemo za to da svaka majka u Srbiji rokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta prima nadoknadu koja ne može biti manja od republičkog minimalca, što bi u dugoročnom planu postao fiksni deo, dok bi se varijabilni deo računao u odnosu na broj meseci radnog staža koji majka ima iza sebe. Prostora u budžetu ima, a da li će se majke i buduće majke naći na protestu ispred zgrade Vlade Srbije i da li ima dovoljno političke volje da se predložene izmene usvoje, videćemo u toku sednice koja sledi”, zaključuje se u saopštenju.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content