Nabavljeno vozilo za prevoz gerontodomaćica

U okviru projekta “Unapređenje socijalne zaštite u Opštini Ražanj” nabavljeno je putničko vozilo namenjeno prevozu gerontodomaćica koje idu na teren.
Veoma je važno za dalji razvoj usluga socijalne zaštite u opštini Ražanj, posebno za uslugu pomoć u kući, što smo nabavili ovo vozilo. Opština Ražanj jeste mala ali je veoma razuđena, sa velikim brojem naseljenih mesta. Dodatni problem je u tome što zbog malog broja stanovnika nemamo redovan i kvalitetan javni prevoz između naseljenih mesta, pa je neophodno da nađemo drugi način za njihov prevoz do korisnika. Automobil je idealno rešenje za taj problem”, ističe Nenad Krstić, menadžer projekta.
Novi auto će olakšati posao gerontomaćicama
Samir Stević, koordinator pružanja usluge pomoć u kući, ispred Crentra za socijalni rad Ražanj, ističe:
Uslugu pomoć u kući pružamo u okviru projekta koji se realizuje od početka oktobra 2017. godine. Javni prevoz je veliki problem u opštini Ražanj jer u većinu sela autobusi dolaze jednom ili dva puta dnevno. Prevoz je do sada bio organizovan  u skladu sa situacijom i dobrom voljom gerontodomaćica koje su koristile  sopstvene automobile a često i pešačile između mesta za koja su zadužene”,

naglašava Stević.

Angažovano je 12 gerontodomaćica koje pružaju uslugu za 74 korisnika u 16 od 23 naseljena mesta opštine. Osam gerontodomaćica putuje od kojih četiri na relaciji do 6 kilometra a četiri na relacijama od 50 do 80 kilometara dnevno!

Adekvatno organizovati put sa resursima u sopstvenoj režiji je bilo izazovno, vrlo teško i
skuplje u odnosu na put sa namenskim automobilom. Sada če biti lakše i optimizovaniji su troškovi. Posebnog vozača nemamo ali će jedna gerontodomaćica prihvatiti obavezu oko vožnje i automobila“, dodaje Samir Stević.

Projekat “Unapređenje socijalne zaštite u Opštini Ražanj”, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije,realizuju udruženje građana “Sunčev zrak”, Centar za socijalni rad Opštine Ražanj i Udruženje građana za podršku evropskim integracijama “Evrokontakt” iz Kruševca.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content