NAGRADE “CIVITAS” ZA 2019. GODINU: Drugo mesto za Kruševac u tri kategorije

CIVITAS, mreža evropskih gradova dodeljuje nagrade gradovima, koji su postigli dobre rezultate u oblasti održive urbane mobilnosti.

Ukrajinski grad Vinica je osvojio prvo mesto u kategoriji „Najambicioznija inicijativa“ za projekat rekonstrukcije starih tramvaja i pretvaranje u efikasnija i modernija vozila. Ovim projektom grad je uspeo da smanji potrošnju električne energije za tramvajski prevoz za 40% i smanji emisiju CO2.

Belgijski grad Antverpen je prvo mesto osvojio u kategoriji „Uključenje građana i zainteresovanih strana“ za paket mera, koji uključuje javno-privatnu saradnju, pametnu upotrebu podataka i progresivnu komunikaciju sa javnošću. Kroz svoj brend „Smart Ways to Antwerp“ utiče na podizanje svesti, podržava razvoj inovativnih rešenja za mobilnost i podstiče stvarne promene u saobraćajnim navikama.

Prestonica Švedske, Stokholm je trijumfovao u kategoriji „Posvećenost održivoj urbanoj mobilnosti kroz učešće u aktivnostima CIVITAS mreže“, s obzirom da su još od 2002.godine uključeni kroz projekat TRENDSETTER, a od tada konstantno rade na unapređenju mobilnosti i trenutno su deo projekta ECCENTRIC.

Nemački grad Bremen je poneo nagradu u kategoriji „Transformacija“ nakon impresivnih napora za smanjenje korišćenja privatnih automobila, kroz usluge iznajmljivanja automobila i integrisanim javnim prevozom.

U  jakoj konkurenciji evropskih gradova, Kruševac je osvojio drugo mesto u tri kategorije: posvećenost održivoj urbanoj mobilnosti kroz učešće u aktivnostima CIVITAS mreže; uključenje građana i zainteresovanih strana i za transformaciju grada u prijatnije okruženje za život.

Grad Kruševac je od početka 2017. godine član „CiViTAS“ mreže, a od 2015.godine je član regionalne CIVINET mreže (Slovenija- Hrvatska- Jugoistočna Evropa).

Kruševac je prvi grad u Srbiji, koji je uradio i usvojio Plan održive urbane mobilnosti 2017-2030.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content