NARODNA STRANKA PITA GRADONAČELNICU: Zašto je smrtnost obolelih u Kruševcu veća nego na nivou Srbije?

Gradski odbor Narodne stranke u Kruševcu uputio je otvoreno pismo gradonačelnici Kruševca Jasmini Palurović u vezi broja preminulih od korona virusa u Kruševcu i Rasinskom okrugu.
Poštovana gospođo Palurović,
Od ukupno 139 preminulih na teritoriji Srbije (bez KiM) od posledica infekcije korona virusom, čak 24 preminule osobe su iz Rasinskog okruga, što je oko 18% od ukupnog broja preminulih u Republici Srbiji.
Ako se uzme u obzir da Srbija (bez KiM) ima 24 upravna okruga i da stanovništvo Rasinskog okruga sa svojih cca 250 000 stanovnika, čini oko 3,5% ukupnog stanovništva Republike Srbije (bez KiM), stvari postaju u najmanju ruku vrlo čudne.
Primera radi, ako se uporedi broj zaraženih na teritoriji Srbije (7.276), bez KiM, sa brojem zaraženih u Rasinskom okrugu (246), dobijemo da oko 3,5% zaraženih živi na teritoriji Rasinskog okruga, što je statistički gledano u potpunosti u skladu sa procentualnim odnosom stanovništva, ali broj preminulih (18%) je drastično veći, najmanje 5 puta veći!
Da zlo bude veće, nedelju dana ste pokušavali da sakrijete podatak da je korona “ušla” i Gerontološki dom u Kruševcu, gde je, ako vam je verovati na reč, zaraženo 24 štićenika i 13 radnika. A do pre nedelju dana ste se zaklinjali da ni mušica ne može ući u dom za stare. Možda ste zaustavili mušice, ali virus je napravio haos u ustanovi gde živi zdravstveno najosetljivija populacija.
Pitanje za gradonačelnicu Kruševca :
“Ako je broj zaraženih korona virusom u Kruševcu 3,5% od ukupnog broja u Srbiji, molio bih da nam objasni zašto je broj preminulih 18% od ukupnog broja preminulih u Srbiji?
Odnosno, ako je letalitet na nivou Srbije 1,91%, zašto je u Rasinskom okrugu letalitet 9,75%?
Gde je nastala ta ogromna tragična razlika?
Na kraju, zamolili bi Vas da odgovornost za katastrofalnu situaciji ne prebacate na “neposlušne” građane, na “gastarbajtere” i lekare. To bi bilo ružno i daleko od istine”, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content