OKRUGLI STO U PARAĆINU: Da li se novinari plaše da prijave napade?

0

U sklopu projekta “Jačanje bezbednosti novinara u Centralnoj i Južnoj Srbiji” Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK je organizovao okrugli sto u Paraćinu, za medije i novinare iz Pomoravskog okruga.

Prethodna dva okrugla stola organizovana su u Kraljevu, za Raški, i Aleksincu, za Nišavski okrug. Iako je poziv upućen na adrese više od 30 medija iz Pomoravskog okruga pozivu su se odazvali predstavnici samo dva – TV Kanal M i portala Lokalni.rs iz Paraćina.

Prema podacima Baze napada na novinare NUNS-a u poslednjih 15 godina u Pomoravskom okrugu evidentirano je samo 10 napada na novinare – sedam u Jagodini, dva u Svilajncu i jedan u Paraćinu.

Ovakvi podaci mogu se tumačiti na različite načine. To može da znači da na novinare zaista nema pritisaka i napada ali može da bude i rezultat i velikog straha novinara da prijave napade“, istakao je Slaviša Milenković, predsednik CINK-a.

Novinarka Aleksandra Pavlović Đorđević iz portala Lokalni.rs pojasnila je da situacija, ipak, nije idilična.

Nedavno sam doživela neprijatnu situaciju jer mi nije dozvoljeno da pratim fudbalsku utakmicu uz obrazloženje da nisam podnela zahtev za akreditaciju. Takav odnos pojedini ljudi iz kluba imali su samo prema meni dok su ostale kolege normalno radile svoj posao”, kazala je Aleksandra Pavlović Đorđević.

Predstavnici Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, koji su prisustvovali okruglom stolu, naglašavaju da pritisci na novinare postoje, o čemu se priča u lokalu, ali da oni mogu da reaguju tek kada dobiju odgovarajuću prijavu. Naglašavaju da je jako važno što u svim pravosudnim organima postoje imenovane osobe za kontakt zadužene za slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara.

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content