PODRŠKA RAZVOJU PARAĆINA: Evropska unija podržava razvoj poslovnog okruženja i konkurentnost

Preko programa EUPRO Evropska unija je sa 476.346 evra pomogla realizaciju sedam projekata u Opštini Paraćin.

U tri projekta za poboljšanje poslovnog okruženja uloženo je više od 375.000 evra.

Za unapređenje poslovne infrastrukture u Industrijskoj zoni “Zmič” uloženo je 299.625 evra od strane EU.

Projekat podrazumeva izgradnju pristupnog puta, kanalizacione mreže i ulične rasvete u novom delu zone. Na taj način biće poboljšani uslovi poslovanja kako za postojeće tako i za nove investitore i omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

Za uvođenje i razvoj GIS-a opredeljeno je 74.580 evra. Razvoj GIS-a će doprineti boljem upravljanju resursima i investicijama u opštini Paraćin i većoj efikasnosti i kvalitetu usluga koje se pružaju građanima i preduzećima, a sa ciljem izgradnje statusa „pametnog grada“ (smart city).

Takođe, kroz GIS će biti uspostavljen efikasan sistem upravljanja i komunikacije koji se odnosi na specifične sektore prostornog planiranja, valorizacije kulturnog i urbanističkog nasleđa, turističke resurse, javnu imovinu i ekonomske.

Još 2.141 evro izdvojen je za nabavku rezervnog sistema za sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola.

Značajna sredstva izdvojena su i za unapređenje konkurentnosti preduzeća. Podršku su dobili preduzeće za proizvodnju prehrambenih proizvoda “Natura Gusto”, preduzeće za obradu metala “Hydromag”, preduzeće za proizvodnju nameštaja “Wood D&D” i preduzeću za proizvodnju građevinskih materijala “Kameleon Tape d.o.o”

Dve trećine evropskog pravnog poretka se implementira na lokalnom nivou i zato je za nas iz Delegacije EU jako važno šta se dešava na lokalu. Paraćin je dobar primer kako treba da se radi i posluje i mislim da smo ostvarili jako lepu saradnju”, rekla je Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, prilikom posete Paraćinu, oktobra 2019. godine.

Očekujem da će ova industrijska zona biti najveća zona zapošljavanja u Pomoravlju u narednim godinama. Uz pomoć EU izgrađena je javna vodovodna i kanalizaciona mreža kako bi se omogućilo otvaranje novog bloka parcela za potrebe budućih investitora,” izjavio je predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović, i naveo da očekuje da uz industrijski park i velike kompanije, u zoni u narednih pet-šest godina uspešno posluje još nekih 30 do 40 malih i srednjih kompanija.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content