POMOĆ EU PARAĆINU: Obnova škola uz pomoć prijatelja

0

EU je ubedljivo najveći donator u zemlji sa više od 3 milijarde evra bespovratne pomoći u Srbiji kroz najrazličitije projekte od 2001. godine, a značajnu pomoć dobila je i Opština Paraćin.

Nakon katastrofalnih poplava 2014. godine Evropska unija je izdvojila značajna sredstva za rekonstrukciju školskih objekata u Paraćinu.

EU je opredelila 145.000 evra za građevinske radove u Tehnološkoj školi, nabavku nameštaja, učila i opreme.

Radovi na rekonstrukciji škole su obuhvatali malterisanje, postavljanje podova i keramičkih pločica, zamenu stolarije, izgradnju pregradnih zidova i radove na fasadi. Toaleti su rekonstruisani, a elektro instalacije i kotlarnica obnovljeni. Zahvaljujući pomoći Evropske unije, više od 620 učenika i profesora dobilo je adekvatne uslove za učenje i rad.

Tehnološka škola je pretrpela velika oštećenja tokom poplava 2014. godine, kada je zbog izlivanja reke Crnice nivo vode u prizemlju zgrade dostigao 2,5 metara i u potpunosti uništio sve kabinete, uključujući inventar, podove, vrata i elektro instalacije. Zbog obima štete, nastava nije mogla da bude organizovana u prizemlju zgrade, tako da je veliki broj učenika pohađao časove u obližnjim objektima koji su manje oštećeni u poplavama.

Evropska unija je obezbedila i 37.000 evra za obnovu Mašinsko – elektrotehničke škole u Paraćinu. Zahvaljujući ovoj donaciji popravljena su oštećenja na zidovima i podu u prizemlju, zamenjena je stolarija, nadoknađen oštećeni nameštaj i osposobljen sistem za grejanje.

Najveći deo pomoći bio je namenjen obnovi kotlarnice i podstanice za grejanje, koja tokom zime obezbeđuje grejanje za Mašinsko – elektrotehničku i još tri susedne škole sa više od 2.000 đaka.

Pomoć od Evropske unije dobili su i građani čiji su domovi oštećeni u poplavama. Kroz Program pomoći “EU poplavljenim područjima u Srbiji”, za obnovu Paraćina Evropska unija izdvojila je oko 1.057.000 evra namenjenih obnovi i izgradnji oštećenih kuća za ukupno 57 porodica, rekonstrukciji dve srednje škole i podršci 660 poljoprivrednika.

U Paraćinu je izgrađeno 14 novih kuća, dok su 43 kuće obnovljene.

Oko 660 poljoprivrednih porodica iz Paraćina dobilo je pomoć u sadnicama šljive i višnje, seme i đubrivo za prolećnu setvu, stočnu hranu, poljoprivrednu opremu, staklenike i stoku.

Opština Paraćin učestvovala je i u drugim programima koje je finansirala Evropska unija. EU je sa 900.000 evra finansirala projekat „ReLOaD“ čiji je cilj je jačanje participativne demokratije i evropskih integracija na Zapadnom Balkanu kroz osnaživanje civilnog društva da aktivno učestvuje u donošenju odluka, kao i kroz unapređenje podsticajnog pravnog i finansijskog okruženja za civilno društvo.

U ovom projektu učestvovalo je pet lokalnim samouprava iz Srbije, među kojima i Paraćin.

Takođe, treba pomenuti i tri “Exchange programa” Evropske unije, realizovana u proteklih desetak godina u srpskim gradovima i opštinama, prvenstveno usmerena na podizanje kapaciteta i unapredjenje opštinskih službi u cilju pružanja što boljih usluga gradjanima.

 

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content