Pomoć za rešavanje stambenih problema izbeglica

U okviru sprovođenja Regionalnog stambenog programa u Gradskoj upravi su uručeni ugovori za pet paketa građevinskog materijala za izbeglice.

Program sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije a svečanosti su prisustvovali predstavnik Misije OEBS –a u Srbiji, Džejms Stoktil i predstavnica Komesarijata za izbeglice i migracije Jelena Kamatović. Ispred Grada Kruševca, Ugovore je potpisala zamenik gradonačelnika Vesna Lazarević.

Regionalni stambeni program Republike Srbije za rešavanje stambenih potreba izbeglica vredan je 330 miliona evra za celu Srbiju, a za Grad Kruševac oko 1.800.000 evra.

U sprovođenju programa, pored lokalnih samouprava, učestvuju Komesarijat za izbeglice i migracije, Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru, UNHCR i OEBS.

U Kruševcu se rešavanje stambenog problema izbeglica planira izgradnjom zgrade i davanjem 20 stambenih jedinica u zakup na određeno vreme sa mogućnošću kupovine, a završetak se planira za kraj godine.

Biće izgrađene montažne kuće izbeglicama koji poseduju zemljište na kome je dozvoljena individualna stambena gradnja. Montažne kuće će biti izgrađene za dvoje korisnika, a očekuje se dodela za još troje i završetak radova do avgusta 2019.

Dve zgrade za rešavanje stambenih potreba izbeglica davanjem 30 stambenih jedinica u zakup na određeno vreme sa mogućnošću kupovine, završetak radova do avgusta 2019.

Planirane su i tri zgrade za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima davanjem 10 stambenih jedinica, dodela bespovratne pomoći za rešavanje stambenih potreba izbeglica dodelom pet paketa građevinskog materijala i obezbeđivanje finansijske pomoći krajnjim korisnicima za kupovinu pet seoskih kuća.

Interno raseljenim licima sa Kosova obezbeđen je veliki broj stambenih rešenja, kao i više vrsta jednokratnih pomoći.

FOTO: www.krusevac.rs

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content