Poslanici iz Rasinskog okruga “statisti u kukuruzu”

“Otvoreni parlament” je objavio analizu rada Skupštine Srbije u 2015. godini iz koje se jasno vidi da je petoro poslanika iz Rasinskog okruga uglavnom “statiralo u kukuruzu”.

U 2015. godini narodni poslanici su radili ukupno 114 dana a od 250 narodnih zastupnika njih 35 se nijednom nije javilo za reč!

U grupi najneaktivnijih su narodni predstavnici iz našeg okruga.

Narodne poslanice Violeta Lutovac, Dragana Barišić i Milena Turk
Narodne poslanice Violeta Lutovac, Dragana Barišić i Milena Turk

Vesna Rakonjac (SNS) je 12 puta govorila o zakonima, 33 puta o amandmanima, dva puta o poslovniku i imala jednu repliku. Suma sumarum 48 obraćanja.

Dragana Barišić (SNS) je o poslovniku govorila jednom i sedam puta o amandmanima. Ukupno osam obraćanja za 365 dana!

Violeta Lutovac (SNS) iz Varvarina je četiri puta govorila o predlozima zakona i dva puta o amandmanima, Siniša Maksimović (SPS) dva puta o zakonima, tri puta o amandmanima a Milena Turk (SNS) iz Trstenika dva puta o predlozima zakona a jednom o amandmanima!

Još gori su pokazatelji kada je reč o podnošenju amandmana. Samo je Siniša Maksimović podneo tri amandmana od kojih je jedan prihvaćen. Četiri narodne poslanice sa liste Srpske narodne stranke u ovom segementu rada nisu imale ama baš nikakav učinak!

Kada je reč o redovnom prisustvu sednicama slika je znatno drugačija. Od 196 sednica Violeta Lutovac je bila na 190, Dragana Barišić na 167, Milena Turk na 166, Vesna Rakonjac na 154 a Siniša Maksimović na 128.

Iz ovih statističkih podataka može se zaključiti da se “narodni” poslanici vode geslom “Ja u Skupštinu redovno idem i kako mi kažu pritiskam taster”.

Prema podacima sa sajta Narodne skupštine Srbije plata poslanika iznosi 78.886 dinara plus poslanički dodatak od 30.354 dinara. Dakle, ukupno 109.240 dinara. Malo li je za ovoliki (ne)rad.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content