PrEUgovor: Srbija nazaduje u oblasti vladavine prava

0

Srbija stagnira ili čak nazaduje u ključnim reformama u oblasti vladavine prava, a stagnacija se u velikoj meri opravdava procesom pridruživanja EU, ocenjeno je u izveštaju Koalicije prEUgovor koji je predstavljen.

Izvršna i zakonodavna vlast zloupotrebljavaju proces pregovora sa EU i činjenicu da se Srbiji trenutno daju “ustupci” kad je reč o programu reformi radi okončanja dijaloga s Prištinom, navodi se u izveštaju “prEUgovor Alarm o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24” (pravosuđe i osnovna prava odnosno pravda, sloboda i bezbednost).

Kao dokaz za to navode se pokušaji da se usvoje zakoni koji su gori od postojećih, uključujući ustavne amandmane koji ne ispunjavaju kriterijume za stvaranje preduslova za nezavisno i od političkih uticaja slobodno sudstvo.

Primeri za to su i Nacrt zakona o informacijama od javnog značaja koji će ograničiti prava građana da budu informisani o radu državnih preduzeća, Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koji će ugroziti prava korisnika usluga organizacija koje već pružaju pravnu pomoć, Nacrt zakona o sprečavanju korupcije koji predstavlja korak unazad u poređenju s prethodnom verzijom.

U izveštaju koji se odnosi na period april-septembar upozorava se da se nastavlja trend zloupotrebe javne funkcije i državnih institucija od predstavnika izvršne vlasti tokom predizborne kampanje, koji je zabeležen tokom parlamentarnih i lokalnih izbora.

Istovremeno rad Narodne skupštine oslikava opšti trend vladajuće stranke da “zauzima” državne institucije.

Kako se ističe, opstrukcija političkih rasprava postala je redovna praksa u Skupštini i ogleda se u čestom pribegavanju hitnom postupku, trošenju vremena u raspravi o stotinama amandmana koje vladajuća većina predloži i zatim povuče pre glasanja, kao i u nepostojanju svrsishodne kontrole izvršne vlasti koju treba da sprovode odbori.

Pri tome je demokratska i civilna kontrola institucija u oblasti odbrane i bezbednosti u praksi slaba a nedavne izmene ključnih propisa suzile su mogućnosti za efikasne provere i u narednom periodu, ocenjuje se u izveštaju.

Usvojene izmene Zakona o policiji, Zakona o Bezbednosnoinformativnoj agenciji (BIA) i Zakona o Vojsci Srbije dodatno su umanjile mogućnosti kontrole smanjivanjem transparentnosti bezbednosnih institucija i jačanjem diskrecionih ovlašćenja njihovog političkog rukovodstva, navodi Koalicija prEUgovor.

Ukazuje se i na opstrukcije rada poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti odlaganjem obnavljanja dozvole za pristup informacijama od strane BIA, kao i kampanjom poslanika iz vladajuće stranke u vezi s navodnom proneverom sredstava.

Ocenjuje se da se na planu rodne ravnopravnosti u novom Nacrtu zakona zapravo radi o snižavanju postignutog stepena zakonodavstva i međunarodnih standarda.

Kao primer se navodi da je iz tog nacrta izbrisana definicija “nasilja nad ženama” i zamenjena neutralnim pojmom “rodno zasnovano nasilje”.

Kada je reč o borbi protiv korupcije, Koalicija ukazuje na prolongiranje usvajanja novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o poreklu imovine, kao i da sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i akcionih planova za tu oblast još nije omogućeno.

Izveštaj Koalicije prEUgovor, pored pregleda stanja, sadrži i preporuke za reforme u procesu evrointegracija.

Među preporukama su unapređenje pravnog okvira i prakse u vezi sa izborima i pravila oko nadzora i finansiranja izborne kampanje, hitno revidiranje nacrta Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane uz valjanu javnu raspravu, jačanje skupštinske kontrole izvršne vlasti i unapređenje skupštinskog nadzora sektora bezbednosti.

Navodi se i da Srbija treba da se uključi u politički dijalog na visokom nivou kako bi se uspostavio čvrst okvir i definisao jasan raspored za rešavanje graničnih sporova s BiH i Hrvatskom, kao i da sprovede obaveze preuzete u okviru Samita u Londonu u vezi s radom nacionalnog koordinatora za nestale osobe.

Koalicija prEUgovor okuplja sedam organizacija civilnog društva a osnovana je radi praćenja realizacije politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije EU sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24.

Cilj Koalicije je da pomogne da se proces pridruživanja EU iskoristi za postizanje bitnog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content