SAVET EVROPE: Srbija odustala od borbe protiv korupcije

0

Do kraja 2018. godine Srbija nije u potpunosti ispunila nijednu od 17 preporuka tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), navodi se u godišnjem izveštaju te organizacije.

Dok stručnjaci smatraju da je država praktično odustala od borbe protiv korupcije, iz Vlade Srbije uveravanja da će obaveze ispuniti.

Srbija je od antikoruptivne organizacije Saveta Evrope pre četiri godine dobila set od 13 zadataka, koje je trebalo da ispuni do kraja 2016. godine. Broj preporuka je u međuvremenu narastao na 17, ali do sad nije ispunjena niti jedna sugestija evropskih boraca protiv korupcije.

Savet Evrope je od Srbije, između ostalog, tražio da izmeni sastav državnog veća tužilaca, reformiše sistem postupaka za izbor javnih tužilaca i promoviše njihov kodeks, precizira pravila o sukobu interesa za narodne poslanike, ojača ulogu Agencije za borbu protiv korupcije, promoviše etički kodeks sudija, reformiše postupak za izbor sudija i revidira sistem za njihovo ocenjivanje, izmeni sastav Visokog saveta sudstva, uvede pravila vezana o lobiranju kod narodnih poslanika, donese kodeks za njihovo ponašanje i unapredi transparentnost postupka donošenja zakona“, navodi se.

Zvuči jednostavno, ali se ispostavilo da su za srpsku državu čak i osnove borbe protiv korupcije nedostižan cilj. Situacija je takva da čak i u savetodavnom telu Vlade Srbije smatraju da je država digla ruke od borbe protiv korupcije.

S obzirom na to da je vlast došla na krilima borbe protiv korupcije, mi smo se veoma ozbiljno nadali da će to biti jedna vlast koja će prihvatiti saradnju sa Savetom, i da ćemo stvarno da se borimo protiv korupcije. Već dugo mi znamo da nema ništa od borbe protiv korupcije. Tako da nas ovi zaključci nisu iznenadili uopšte”, kaže članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić.

U Vladi Srbije tvrde da će uraditi domaći zadatak, ali ne preciziraju kad, niti zašto do su sad bili gluvi na preporuke iz Evropske unije.

Mi smo dosta uradili na ispunjavanju preporuka iz GRECO izveštaja. Nije sve ispunjeno, ali uradićemo, nije problem. Apsolutno mislim da je vladavina prava jedan od fokusa”, kaže premijerka Ana Brnabić.

Izveštaj GRECO odnosi se na prošlu godinu, od kad je Srbija donela jedan od traženih zakona, onaj koji se tiče lobiranja, ali u Transparentnosti poručuju da u tom aktu nedostaju ključne stvari. Zbog toga sumnjaju da će Srbija i narednu godinu dočekati bez ispunjenih preporuka.

Nisam u potpunosti uveren da će i krajnja ocena biti pozitivna – ima razloga i za i protiv. Najspornija tačka je pitanje nezavisnosti Agencije (za borbu protiv korupcije), GRECO je tražio da se ona poveća, a mi kroz način izbora rukovodstva Agencije, koji će se obavljati u Skupštini, imamo, po mom mišljenju, korak nazad”, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Srbija je, uz BiH i Španiju jedina zemlja koja nije u potpunosti ispunila niti jednu preporuku GRECO, dok je najviše zahteva za unapređenje borbe protiv korupcije, čak 33, u fiokama završilo u Turskoj.

Izvor: N1

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content