Sećanje na protest žena 1999. godine

0

Udruženje žena Peščanik, Mreža žena Rasinskog okruga i Mreža Žena u crnom organizovali su u centru Kruševca akciju obeležavanja godišnjice protesta stanovnika Rasinskog okruga protiv prisilne mobilizacije muškaraca i slanja u rat na Kosovo 1999. godine.

Podsećanje na protest žena Rasinskog okruga 1999. godine FOTO: S. Milenković
Podsećanje na protest žena Rasinskog okruga 1999. godine FOTO: S. Milenković

Taj protest nije bio u svim svojim elementima građanski ali onog momenta kada su te žene izjavile da sahrane njihovih sinova nisu samo njihova privatna stvar on je dobio tu građansku konotaciju. Protest je bio važan jer osim u Rasinskom okrugu i Leskovcu u Srbiji 1999. godine nije bilo većih pobuna protiv mobilizacije. Većinu protestanata su činile žene koje su dale prednost životu u odnosu na teritoriju i naciju. Osim protesta 1996. i 1997. godine u Srbiji nije bilo sličnih građanskih akcija i niko drugi taj protest ne obeležava. – kaže Snežana Jakovljević, predsednica Udruženja žena Peščanik.

Tokom tri meseca NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, u Rasinskom okrugu mobilisano je oko 12.000 muškaraca, a 52 osobe su poginule. Udruženje žena Peščanik je pre nekoliko godina pokrenulo inicijativu da se 24. maj proglasi Danom sećanja na pobunu protiv prisline mobilizacije u Kruševcu i Rasinskom okrugu. Pored Kruševca protesti su tada održani i u Aleksandrovcu.

Naša inicijativa je pokrenuta pre tri godine i još uvek nismo dobili nikakav odgovor. Sumnajmo da država, a tu mislim na lokalnu samoupravu, ima snage i volje da se pozabavi tim problemom. To bi značilo da bi mnogo toga moralo drugačije da se postavi, a sa vraćanjem četništva i negiranjem antifašizma, teško da će nešto u skorije vreme da se dogodi. – dodala je Snežana Jakovljević.

Simbolno, učesnice skupa su na zgradi Doma sindikata, postavile tablu sa natpisom Trg hrabrih žena.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content