Srbija otvorila još dva nova poglavlja na putu evrointegracija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je u Briselu da Srbija, otvaranjem dva nova poglavlja – 6 i 30, pravi važan korak na svom putu evrointegracija.

To je i jasan signal definitivne budućnosti Srbije u EU, poručila je Joksimović.

Nastavljamo naš evropski put, a ovo je još jedan važan korak u procesu pridruženja. Sa ova dva poglavlja, Srbija će imati ukupno 12 otvorenih poglavlja, što je solidan i zadovoljavajući tempo, ali može i mora brže“, naglasila je Joksimović u izjavi novinarima pred početak Međuvladine konferencije.

Ministar Joksimović napominje da je Srbija imala spremnih pet pregovaračkih pozicija i da je očekivala otvaranje više od dva poglavlja. Ona kaže da je većina država članica prepoznala napredak Srbije na evropskom putu i dala svoju saglasnost za otvaranje „tri, čak i četiri poglavlja“, ali da je konsenzusom svih članica odlučeno da se otvore dva poglavlja.

Ako smo ambiciozni ne smemo da budemo zadovoljni. Mislim da je ambicija dobra jer pokazuje političku volju i rešenost da idete u jednom pravcu. Ako smo manje ambiciozni, onda ćemo reći da je ovo zadovoljavajući tempo koji je već postao uobičajan – dva poglavlja po Međuvladinoj konferenciji“, izjavila je Joksimović u Briselu.

Ministar za evropske integracije Srbije kaže da očekuje da se proces pridruživanja i tempo otvaranja poglavlja ubrza u narednom periodu, pogotovo tokom predsedavanja Bugarske i Austrije Savetom EU, koje su proširenje stavile među svoje prioritete.

Zaista mislim da mora da se da jedan zamajac i da se opravda ona poruka predsednika Junkera koji je definitivno izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao, u ovom trenutku, najnaprednije u procesu pregovora. Mislim da je to bio dobar vetar u leđa“, poručuje Joksimović. To ne treba razvodnjavati, dodala je.

Ona zaključuje da će unutrašnje reforme i dalje biti ključne za napredak Srbije na putu evrointegracija i da će posvećenost tom putu ostati jasna, na prvom mestu zbog obećanja koje je vlada Srbije dala svojim građanima.

Izvor: Tanjug

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content