U ULICI DOSTOJEVSKOG: Uručeni ključevi stanova za 40 izbegličkih porodica

0

U Kruševcu su danas uručeni ključevi stanova za 40 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Stanovi u ulici Dostojevskog u Kruševcu izgrađeni u okviru potprojekta 5 Regionalnog

stambenog programa (RSP) koji u Srbiji, kao vodeća institucija, sprovodi Komesarijat za

izbeglice i migracije.

Sa realizacijom programa se nije stalo uporkos izazovima koje je pred nas stavila globalna pandemija korona virusa.  Cilj projekta je da stambeno zbrine oko 7.000 porodica koje imaju status izbeglica. Pored Srbije program se sprovodi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Najveći donatori su EU, zemlje EU i SAD. Stanovi koje danas dodeljujemo su deo potprojekta 5 čija je vrednost 52 milona evra, od čega 38 miliona evra iz donacija  a ostatak je nacionalna kontribucija, kazao je Ivica Dačić, ministar inostranih poslova i potpredsednik Vlade Srbije.

Dačić je dodao da je u okviru potprojekta planirana dodela 1.874 stambenih rešenja a od toga 827 stanova u 25 lokalnih samouprava.

Ovaj program je primer uspešne regionalne saradnje. Nadam se da ćemo nastaviti u istom duhu. Za ovih nekoliko godina rešili smo stambeno pitanje nekih 5.000 porodica ali nećemo stati dok ne obezbedimo i ostale a radimo i na stambenom zbrinjavanju izbeglica sa Kosova i Metohije, kazao je Dačić.

Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca, istakla je da je Grad Kruševac obezbedio zemljište i priključke u vrednosti od oko 60 miliona dinara.

Ambasador Sem Fabrici je kazao da je projekat “sjajan izraz velike solidarnosti koju EU i njeni građani imaju prema svima vama”.

Ovo je važan regionalan projekat čiji rezultati pokazuju da radimo dobar i važan posao. Ukupna vrednost je 236 miliona evra za ceo region, EU je najveći donator i učestvuje u fondu sa 80% sredstava. Sa ovih 40 stanova mi smo zbrinuli 5.150 porodica obezbeđivanjem novih stambenih jedinica, kupovinom i rekonstrukcijom kuća. Konačan cilj da obezbedimo novih 7.600 domova i trenutno smo realizovali dve trećine toga. Nadam se da će krov nad glavom svima vama dati osećaj bezbednosti i nove nade, rekao je Sem Fabrici.  

Dušan Kovačević , direktor Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru, podsetio je da nije bilo pauze ni tokom epidemije korona virusa.

Ove godine smo u okviru Regionalnog stambenog programa uselili 760 porodica u 18 opština. Vetrnik, Irig, Temerin, Požarevac samo su neka od mesta gde su izbegličke porodice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine dobile nove stanove.  U Kruševcu nas očekuje zbrinjavanje još 20 korisničkih porodica u zgradi pored ove. Imali smo problema sa starim izvođaem. Očekujem useljenje još 20 porodica do kraja ove godine.

U ime porodica koje su dobile ključeve stanova zahvalio se Slaviša Vanovac, izbeglica iz Kaknja u Bosni i Hercegovini.

Kao devetogodišnji dečak došao sam 4. aprila 1992. godine  u posetu rođacima i kumovima sa željom da se 6. aprila vratimo kući, roditelji na posao, sestra u vrtić, ja u školu.  Ispalo je da smo došli za čitav život jer zbog rata u Bosni povratka više nije bilo. Danas sam oženjen i ponosan otac tri sina. Stan u koji se useljavamo je za moju porodicu novi početak. Želimo da naš sin Jovan, koji ima 9 godina kao ja kada sam postao izbeglica, nikada ne doživi ono što sam ja doživeo, rekao je Vanovac.

Stanove koji su izgrađeni donatorskim sredstvima i sredstvima Grada Kruševca izbeglice će

dobijati u zakup, sa mogućnošću kasnijeg otkupa po povlašćenim cenama.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i

Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena

rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je prvenstveno donatorskim

sredstvima, i to Evropske unije, koja je i najveći donator, SAD, Nemačke, Norveške, Italije,

Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i

Slovačke.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content