Iskustva iz čeških škola prenose u Srbiju

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Osmoro nastavnika iz Osnovne škole “Nada Popović” boravilo je na stručnom usavršavanju u Češkoj i Italiji a sada novostečana znanja prenose svojim kolegama.

Sedmoro nastavnika se iz češkog grada Ostrava i škole “Kosmonauti 15” vratilo prepuno utisaka, sa novim saznanjama i idejama.

U Češkoj osnovna škola traje devet godina a jedna od najvažnijih razlika, u odnosu na naš sistem, je da kod njih đaci u prvom razredu samo čitaju a tek u drugom uče pisanje. Kod nas se to radi paralelno. Atmosfera je veoma opuštena, nemaju klasično zvono, nastavnici su sve vreme u učionici a đaci u papučama”, govori o onome što je videla u Ostravi učiteljica Danijela Andrejić.

Nastavnica muzičkog vaspitanja Slađana Đokić dodaje da se u Češkoj mali odmor koristi da se đaci opuste pred naredni čas. U nastavi se koristi puno didaktičkog materijala, vannastavne aktivnosti su važne koliko i nastava a u toku radne nedelje često se organizuju izleti.

Podela odeljenja po sposobnosti učenika

Po rečima nastavnice engleskog jezika Daniele Stošić jedna od zanimljivosti u školi “Kosmonauti 15” je dvojezična nastava.

Po jedno odeljenje u svakom razredu sluša predavanja iz nekoliko  izabranih predmeta na češkom i engleskom jeziku. Inače, kod njih su u razredu odeljenja podeljena na A,B i C, prema rezultatima učenika na testiranju, odnosno sposobnosti. U C odeljenjima ima samo 11 učenika i sa njima rade defektolozi, logopedi i drugi stručnjaci”.

Marija Gajić veruje da je takva podela veoma korisna za učenike.

U mešovitim odeljenjima, kao što je slučaj kod nas, talentovana deca teško napreduju a ona slabija ih teško dostižu. U Češkoj postoji zatvoreni sistem rangiranja prema sposobnostima. Nastavnici ne znaju sa kojim će odeljenjem raditi, nema urgencija i veza za prebacivanje deteta u određeno odeljenje”, pojašnjava Marija.

Bojan Nikolić, nastavnik istorije, kao posebnu zanimljivost ističe takozvanu “terensku nastavu” jer o pojedinim temama nastavnici predavanja drže na terenu, na lokacijama koje su povezane sa temom.

Škola “Kosmonauti 15” je jedna od 750 škola u Češkoj, od ukupno 4.100, u kojima se u nastavi koriste najmodernije metode. Nastava je potpuno individualizovana, nastavnici imaju veliku slobodu u radu a učenici mnogo manje obaveza i domaćih zadataka nego njihovi vršnjaci u Srbiji.

Nastavnici iz OŠ “Nada Popović” posebno naglašavaju činjenicu da je obim gradiva koji mali Česi treba da savladaju znatno manji od onoga u Srbiji.

Gradivo za njihov predmet Nauka, za šesti razred, je na nivou našeg Priroda i društvo za treći ili četvrti razred”, pojašnjavaju nastavnici.

Primena modernih tehnologija u nastavi

Nastavnik informatike Dragan Egerić je nova znanja i veštine sticao u Italiji, na stručnom seminaru, na kojem su prezentovane web aplikacije koje mogu da se koriste u nastavi.

Nova znanja su veoma korisna ali je pitanje šta od toga možemo primeniti kod nas. Pre svega, potreban nam je jak internet u školi ali i da deca donose svoje tablete i laptopove u školu što trenutno nije slučaj.

Vrednost projekta u kojem su učestvovali nastavnici iz “Nade Popović” je 13.190 evra a suština je u unapređivanju nastavnog procesa i oplemenjivanju nastave.

Kolege iz tima za mobilnost održavaju prezentacije našeg projekta i ogledne časove sa metodama koje smo tamo naučili, a koje mogu da se koriste u našem sistemu. Imamo i više uporednih projekata na raznim obrazovnim portalima, jer je ovim putem diseminacija najbrža i najkreativnija (E tvining, Padlet, Edmodo….). Takođe smo u procesu prelaska na kabinetsku nastavu, koju smo tamo bliže upoznali, a smatramo da imamo potrebne uslove. Imamo u planu da u narednom periodu pripremimo projekat o implementaciji bilingvalne nastave, jer nam se ovaj koncept mnogo dopao i smatramo da imamo sve resurse za njeno izvođenje”, naglašava koordinatorka projekta Nataša Todosijević.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

eleven − 9 =