Strateško planiranje javnih politika na lokalnom nivou

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Istraživanje o strateškom planiranju koje je udruženje građana „Evrokontakt“, tokom proleća 2017. godine, sprovelo u šest gradova i opština Rasinskog upravnog okruga pokazalo je da se pokazalo je da se stanje u ovoj oblasti ne razlikuje značajno od stanja u drugim lokalnim samoupravama.

Strateški dokumenti se na lokalnom nivou, uglavnom, doživljavaju kao neophodnost za pristup donatorskim sredstvima, a ne kao veoma koristan alat za upravljanje razvojnim procesima.

Istraživanje je pokazalo i da većina lokalnh samouprava nema dovoljno kapaciteta za strateško planiranje, da su strategije neretko neadekvatno povezane sa budžetima kao i da je proces, do sada, u velikoj meri zavisio od senzibilisanosti i ekspertize pojedinaca koji se nalaze u strukturama koje su upravljale ovim procesima. Najuočljiviji problemi su nastajali po usvajanju strateških dokumenata, budući da u većini slučajeva nisu uspostavljani mehanizmi za efikasan monitoring i evaluaciju njihove primene, odnosno za reviziju u slučaju potrebe“, objašnjava Nenad Krstić iz Udruženja građana “Evrokontakt”.

Novost u odnosu na vreme kada je rađeno istraživanje jeste usvajanje Zakona o planskom sistemu, u aprilu 2018. godine. Iako je samo usvajanje u Narodnoj skupštini proteklo za širu javnost neprimećeno, načinjen je veliki pomak u ovoj oblasti, budući da se po prvi put uvodi zakonska obaveznost postojanja određenih planskih razvojnih dokumenata, na svim nivoima vlasti u Srbiji.

Bez obzira na određene manjkavosti, kao što je nepostojanje kaznenih odredbi, postojanje zakonskog okvira jeste veoma važno za dalji razvoj strateškog planiranja kod nas. U tom smislu biće veoma važno raditi na promociji Zakona o planskom sistemu u javnosti, kao i na jačanju kapaciteta lokalnih samouprava da Zakon primene na odgovarajući način.  Praćenje primene, odnosno analiza stanja u oblasti strateškog planiranja na lokalnom nivou kao i davanje preporuka, odnosno predlaganje mera za poboljšanje procesa, biće od velikog značaja za dalje uspostavljanje efikasnog sistema planiranja na lokalu“, naglašava Krstić.

Udruženje ’’Evrokontakt’’ je nekoliko dana potpisalo Protokol o saradnji sa Opštinom Trstenik, koja je kroz dosadašnju saradnju pokazala zainteresovanost i spremnost za saradnju i unapređenje kvaliteta usluga koje pruža svojim građanima.

Odabrali smo ’’krovni’’ opštinski strateški dokument, Strategiju održivog razvoja opštine Trstenik za period od 2010. do 2020. godine, koju nameravamo da evaluiramo i da utvrdimo sve relevantne činjenice u vezi procesa izrade, usvajanja i dosadašnje realizacije. Naše ideje i predlozi su bili ozbiljno shvaćeni i prihvaćeni. Nadamo se da ćemo na kraju saradnje moći da Opštinu Trstenik predstavimo široj javnosti kao primer dobre prakse u strateškom planiranju na lokalnom nivou u Srbiji, ali istovremeno i da doprinesemo da se taj proces dalje unapredi i uskladi sa novim zakonskim okvirom“, ističe Nenad Krstić.

Istraživanje o strateškom planiranju u Rasinskom okrugu izrađeno je u okviru projekta “Provera EU stvarnosti” koji se realizuje u partnerstvu sa još četiri organizacije, članice Nacionalne koalicije za decentralizaciju i Beogradskom otvorenom školom, u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima u oblasti evropskih integracija „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ čiju je realizaciju podržala Švedska.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

two × three =