Aleksandar Vučić u Kruševcu: Srbi su pobedili na Kosovu!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je, povodom 628 godina od bitke na Kosovu, venac na Spomenik kosovskim junacima.

Nakon polaganja venca Vučić se obratio prisutnima dajući jedno novo viđenje ovog istrijskog događaja i mita nastalog na njemu.

Aleksandar Vučić je održao govor pored Spomenika kosovskim junacima FOTO: CINK - S.Milenković
Aleksandar Vučić je održao govor pored Spomenika kosovskim junacima FOTO: CINK – S.Milenković

Danas je Vidovdan, 628. po redu od onog u kojem su se dogodile dve najvažnije stvari u našoj istoriji. Jedna je vojnička pobeda koju smo vekovima slavili kao poraz a druga je smrt cara Lazara koju smo tokom istih tih vekova slavili kao pobedu. I o jednom i o drugom događaju znali smo jako malo. Nagađali, izmišljali i stvarili mitove koji su nam malo, pomalo preuzeli pravu istoriju i stvarnost. – kazao je Vučić obraćajući se Kruševljanima.

Predsednik Srbije je podsetio da je Tvrtko Kotromanić izvestio Firentince o velikoj hrišćanskoj pobedi a oni mu odgovorili hvalama posebno za 12 junaka koji su se probili kroz tursku vojsku do Muratovog šatora i ubili ga.

Ko su oni mi, njihovi naslednici, nismo zapamtili. Dozvolili smo da mit predstavi Miloša Obilića kao nekoga ko je na prevaru ubio turskog sultana iako je jasno da je on taj podvig, sa svojim drugovima, ostvario jurišem kroz sam centar turske vojske. – naglasio je Vučić i nastavio.

Mi Srbi smo imali mnogo Vidovdana, i važnih i presudnih, i svaki je govorio o nama, i dobro i loše. Na Vidovdan se uvek sve videlo, najbolje i najjasnije. I na Vidovdan 1914.  kada je Gavrilo Princip , pucnjima i ličnim stradanjem, pokazao razliku između velikih. Vidovdan mora da postane naša jasna istorija koja nam daje materijal za gradnju budućnosti i to ne one na nebu već na zemlji, na našoj prelepoj Srbiji. Za nebo su ionako neki drugi zaduženi. – rekao je predsednik Srbije u centru Kruševca.

Vučić je podsetio i na decenijske podele koje su vladale u Srbiji pre boja na Kosovu i koje su u velikoj meri odredili njegov ishod.

Predsednik Srbije je položio venca na Spomenik kosovskim junacima FOTO: CINK - S.Milenković
Predsednik Srbije je položio venca na Spomenik kosovskim junacima FOTO: CINK – S.Milenković

Nikada više ne smemo tako da se delimo. Jednu jedinu Srbiju imamo i moramo da je čuvamo celu i celovitu, da budemo zajedno složni i jedinstveni u tome. Vidovdan je dan kada smo pobedili, kada smo dobili istinske a ne mitske junake. To je dan slave i časti i dan pobede, dan kada smo pokazali spretnost, hrabrost, volju i sposobnost.

Dve najveće vrednosti koje baštinimo su nezavisnost i sloboda Srbije i njenih građana. Negujemo našu tradiciju i pamtimo naše slavne ratove i podvige kako bi budućim generacijama ostavili putokaz. Nikada Srbija neće uspeti da podigne toliko spomenika koliko ima junaka ali radimo na tome da se zahvalimo najboljia i najslavnijima, da na njihovim primeru vaspitavamo generacije koje dolaze. – dodao je Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije je kazao da će Srbija umeti da sačuva srppski narod ma gde se on nalazio.

Danas kada smo slobodni i nezavisni želimo da se razvijamo, da rastemo, da postanemo brojniji i jači, da idemo napred. Da bi to postigli moramo biti složni i ujedinjeni, moramo sačuvati ugled. Istorija više nikada ne sme da nam bude izgovor već podstrek . Zato što to odakle smo određuje ko smo i gde idemo u našem slučaju i po čemu idemo, po zemlji ili po oblacima. Kada to odgovorimo odgovorićemo i kakva će nam budućnost biti. Nebeska ili mitska ili bez ikakva rezultata ili postojana, ovozemaljska sa jasnim ciljem i rezultatom. Ubeđen sam da je sveti knez Lazar želeo ovo drugo. – naglasio je u svom govoru Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content