Bivši radnici „Župe“ prete protestima ispred Gradske uprave

Bivši radnici Hemijske industrije „Župa“ dali su rok od 48 sati Ministarstvu finansija da im dostavi predlog rešenja za isplatu zaostalih plata ili će organizovati proteste ispred Gradske uprave u Kruševcu!

Radnicima „Župe“ se duguju plate u periodu od 2012. do 2015. godine, kada je fabrika otišla u stečaj. Plate potražuje oko 400 radnika a svakom od njih se, u proseku, duguje oko milion dinara odnosno ukupno oko tri miliona evra. – kaže Srđan Miletić ispred Inicijalnog odbora bivših radnika HI „Župa“.

Ova fabrika je privatizovana 2003. godine a već 2005. godine privatizacija je, nakon višemesečnog štrajka, raskinuta. Od tada pa do 2015. godine „Župa“ je bila u nadležnosti države.

Šest godina nam obećavaju i lažu nas. Zato smo odlučili da Ministarstvu finansija damo rok od 48 sati da nam dostavi predlog za isplatu zaostalih plata. Ukoliko to ne urade izaći ćemo na ulicu. Organizovaćemo protest ispred Gradske uprave u Kruševcu. Pozivamo oko 22.000 radnika širom Srbije, koji su u istoj situaciji kao mi, da urade isto u svojim mestima. To neće biti politički protest već jednostavno koristimo trenutak da rešimo višegodišnji problem. – dodaju ogorčeni radnici „Župe“.

HI „Župa“ je decembra 2016. godine prodata kompaniji „Eucom“ za 316,2 miliona dinara ali radnicima nisu isplaćene zaostale plate jer se nalaze tek u trećem redu poverilaca.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content