Dečje igraonice bez odgovarajućih sertifikata

Privatna istraga roditelja, čije je dete teško povređeno u igraonici, pokazala je da da nadležne službe ne kontrolišu ovu vrstu objekata, a da nijedna igraonica u Kruševcu nema odgovarajući sertifikat.

Šestogodišnji D.S. je na proslavi rođendana kod drugarice, u igraonici, doživeo trostruki prelom stopala.

Proslava rođendana je organizovana u igraonici u Birčaninovoj ulici. Sedeli smo u kafiću, pošto u igraonici nije bilo mesta za sve roditelje, kada je došao otac slavljenice i rekao da D. plače. Odveli smo ga kod lekara koji su konstatovali trostruki prelom stopala i lakšu povredu kolena. U momentu kada se povredio u igraonici nije bilo nikoga ko bi ih pazio. U drugim igraonicama sa decom su obično devojke – animatori koje vode brigu o njima. – priča Danijel Đorđević, očuh malog D.S.

Danijel Đorđević i šestogodišnji D.S. koji je u igraonici zaradio trostruki prelom stopala FOTO: S. Milenković
Danijel Đorđević i šestogodišnji D.S. koji je u igraonici zaradio trostruki prelom stopala FOTO: S. Milenković

Pošto je D.S. osiguran Danijel je, po savetu vaspitača iz vrtića, otišao kod vlasnika lokala da uzme kopije dokumenata kako bi naplatio osiguranje.

Bio je vrlo neljubazan, jer se ispostavilo da nema nikakvu dozvolu za igraonicu i sprave gde su se deca igrala. Otišao sam u Inspekciju rada gde su mi rekli da oni nisu nadležni za kontrolu igraonica. U Tržišnoj inspekciji su mi kazali isto i uputili me na agenciju u Beogradu koja se, jedina u Srbiji, bavi licenciranjem igraonica i igrališta. Oni su mi potvrdili da ih nijedna igraonica iz Kruševca nije kontaktirala, tako da niko nema Sertifikat o bezbednosti. – dodaje Danijel Đorđević.

Prema nekim procenama u Kruševcu i okolnim selima, najčešće u okviru kafića, radi više od 30 igraonica u kojima se organizuju proslave rođendana.

Čuli smo za povredu deteta u Kruševcu. Nažalost svakodnevno se dešavaju ovakve stvari. Prošli put kada su novine pisale o ovoj temi, poginulo je dete, pao je gol na njega, u školskom dvorištu. I sve se brzo zaboravilo. Mi smo imali puno kampanja gde smo upozoravali roditelje da traže sertifikat, ali ni to nije urodilo plodom. Vlasnici igraonica podmeću razne ateste, ili njima proizvođači podmeću, što nije validan dokument. – ističe inžinjer Vesna Stojčić iz “KT Arhitekton” koji se bavi sertifikacijom igraonica i igrališta.

Vesna Stojčić dodaje da su u Srbiji još 2009. godine usvojeni standardi Evropske Unije po kojima se izdaje sertifikat o bezbednosti, ali da njena firma nema pravo da vrši kontrolu bez angažovanja od strane vlasnika, odnosno investitora.

U proleće 2013. godine devetoro đaka-prvaka Osnovne škole “Nada Popović” iz Kruševca povređeno je kada je pukao stub ringišpila u Sokobanji, gde su deca bila na rekreativnoj nastavi. Istraga je pokazala da je ringišpil radio bez sertifikata i dozvole.

Vlasnici nekoliko igraonica u Kruševcu, u nezvaničnom razgovoru, potvrdili su da imaju uredno registrovane ugostiteljske objekte, ali ne i sertifikate za igraonice koje rade u sklopu kafića.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content