Enciklopdija kruševačkog fudbala: Od prve lopte do današnjih dana

Nedavno je objavljena knjiga „Fudbal u Rasinskom okrugu 1920-2016“, jedinstvena enciklopedija fudbala u Kruševcu i okolini.

Posle knjige „Fudbal u Kraljevini Jugoslaviji 1919-1944“, koja je imala dva izdanja i postala važan izvor podataka za sportske istoričare i statističare, Milorad Sijić se okrenuo istraživanju istorije loptanja u svom zavičaju.

Milorad Sijić sa enciklopedijom kruševačkog fudbala FOTO: CINK - S.Milenković
Milorad Sijić sa enciklopedijom kruševačkog fudbala FOTO: CINK – S.Milenković

Fudbalske organizacije ne poseduju praktično nikakvu dokumentaciju i imaju poražavajući odnos prema svojoj istoriji. Neki klubovi se čak hvale svojim nemarom i kažu „Sve smo nosili u jednoj tašni“. Zato sam se oslonio na podatke iz lokalnih novina koje sam našao u arhivama od Užica do Jagodine. O svom trošku sam obilazio arhive i biblioteke po Srbiji nekoliko godina, a štampanje knjige pomogao je Fudbalski savez Rasinskog okruga na čijem čelu je Dragiša Binić. – objašnjava Sijić.

Fudbal je u Kruševcu počeo da se igra organizovano 1920. godine a prvi klub bio je „Obilić“. Veliki gradski rivali bili su „Car Lazar“ i „Obilić“.

Prvo „divlje“ fudbalsko igralište u gradu bilo je na Košijskom polju. Potom je korišćeno igralište u krugu kasarne 47. puka. Novo igralište, na mestu gde je sada stadion, napravljeno je 1929. godine i svečano otvoreno 28. jula utakmicom „Car Lazar“ – „Šumadija“ iz Kragujevca. Zanimljivo da je samo nedelju dana kasnije Fabrika vagona otvorila igralište za svoj klub koji se zvao „Sparta“. – iznosi neke zanimljive detalje Sijić.

U knjizi nalazimo i podatak da je prvi referent za fudbal u Kruševcu posle Drugog svetskog rata bio čuveni Leka Bošnjanac. U to vreme je bilo je 12 sportskih društava u Kruševcu i okolini, a jedno je bilo u selu Gaglovo.

Sportski najnaprednija sela u srezu bili su Bačina kod Varvarina i Gornji Stupanj kod Aleksandrovca. Treći fudbalski klub u Župi osnovan je tek 1969. godine u Dašnici.

Deo bogate fudbalske istorije u Kruševcu vezan je za fabričke klubove, poput „Obilićeva“ i „14. oktobra“, ali su i druga preduzeća imala svoje ekipe.

„Merima“ je imala svoj fabrički tim. Klub Drvnog kombinata se prvobitno zvao „Drvodeljac“, a potom „Radnički“. Ugašen je sredinom 60-tih godina, najverovatnije zbog besparice. U Kruševcu je postojao i klub pod imenom „Železničar“, ali se nije takmičio za razliku od imenjaka iz Stalaća. – informiše nas Sijić.

Vredni istraživač istorije fudbala kaže da se nije previše oslanjao na malobrojne klupske monografije.

U svima se obavezno naglašava da su fudbaleri tokom rata bili u partizanima. Istina je da se tokom okupacije u Srbiji fudbal igrao sasvim normalno do savezničkog bombardovanja na Uskrs 1944. godine. I čuveni Rajko Mitić je igrao fudbal u Nedićevoj Srbiji za vreme okupacije bez ikakvih problema! – dodaje Sijić.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content