Evropska Unija donirala kolica za sakupljanje otpada

U okviru projekta “Osnažiti! Društveno – ekonomska inkluzija Roma i najsiromašnijeg seoskog stanovništva kroz proces reciklaže“ u JKP “Kruševac” je podeljeno 40 kolica za prikupljanje sekundarnih sirovina.

Ova aktivnost je deo projekta “Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu”, koju Evropska Unija finasira sa 5.4 miliona evra, a koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Kroz ovaj projekat pokazuje se rešenost Evropske Unije da pomogne razvoj lokalne zajednice i podrži romsku populaciju i najugroženije grupe stanovništva kao i briga o životnoj sredini. – naglasio je Nikolas Bizel, šef sektora operacija Delegacije Evropske Unije.

Ukupno će biti podeljeno 55 kolica za prikupljanje sekundarnih sirovina, a vrednost donacije Evropske Unije je 1.400.000 dinara.

Pripadnicima romske zajednice podeljeno je 40 kolica za prikupljanje sekundarnih sirovina FOTO: S. Milenković
Pripadnicima romske zajednice podeljeno je 40 kolica za prikupljanje sekundarnih sirovina FOTO: S. Milenković

Milan Amzić je jedan od 40 osoba koje su dobile kolica za prikupljanje sekundarnih sirovina.

Imam šestoro dece i ova kolica će nam puno značiti, jer smo do sada koristili stara 20 godina. Očekujem da prikupljanjem kartona, plastičnih flaša i metala mesečno prihodujem oko 20.000 dinara. Pored mene radiće i supruga. – kazao nam je Milan.

Danas je podeljeno 40 kolica pripadnicima romske populacije, a još 15 kolica biće podeljeno najugroženijem stanovništvu na seoskom području. Projekat će trajati do decembra 2017. godine, a osobe koje su dobile donaciju će moći da prodaju sekundarne sirovine koje prikupe JKP “Kruševac” po tržišnim cenama. Kapacitet našeg reciklažnog centra, koji radi od 2005. godine, je mali i iznosi 130 do 150 tona na godišnjem nivou. Nadam se da ćemo na ovaj način povećati količinu prikupljenih sekundarnih sirovina. – objašnjava Miroslav Milojković, pomoćnik direktora JKP “Kruševac”.

On je dodao da će JKP “Kruševac” do 2020. godine imati obavezu prema Zakonu o prikupljanju otpada da 50 odsto prikupljenog čvrstog otpada reciklira.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content