Evropska Unija pomaže poplavljenim domaćinstvima

U okviru pomoći Evropske Unije poplavljenim područjima 45 poljoprivrednih gazdinstava iz okoline Trstenika je u Stopanji dobilo pomoć u vidu sistema za navodnjavanje.

Iz organizacije FAO, koja sredstvima Evropske Unije sprovodi proces pomoći poljoprivrednim gazdinstvima, najavljeno je da će do kraja septembra sisteme za navodnjavanje dobiti ukupno 149 poljoprivrednika.

Paralelno sa podelom sistema za navodnjavanje radimo i na podeli plastenika koje će dobiti 34 gazdinstva. Planiramo da do kraja godine donacije dobiju domaćinstva koja nisu bila obuhvaćena prethodnim akcijama. Procenjujemo da se radi o 200 do 300 domaćinstava. Da znači da će ukupan broj poljoprivrednih domaćinstava kojima pomažemo kako bi ublažili efekte poplava dostići 1.000. – ističe Marija Božić iz FAO.

FAO je za trsteničke poljoprivrednike ranije obezbedio pomoć u semenskom materijalu, veštačkom đubrivu i sadnicama.

Nedeljko Petković iz Velike Drenove je u prošlogodišnjim poplavama ostao bez sistema za navodnjavanje.

Za mene je ovo izuzetna pomoć koju nisam očekivao. Još uvek se oporavljamo od posledica poplava i pomoć koju smo dobili od Evropske Unije i loklane samouprave pomaže nam da stanemo na noge. – kaže Petković.

Šteta od poplava na području Opštine Trstenik procenjena je na više od 500.000.000 dinara. Poplavljeno je više od 3.000 hektara pod različitim kulturama a šteta je procenjena na 330 miliona dinara.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content