Izložba “Jezero Ćelije kroz objektiv istorije”

0

Povodom Svetskod dana vode u holu Kruševačkog pozorišta otvorena je izložba “Jezero Ćelije kroz objektiv istorije”.

Ana Berbakov iz Informativne službe JKP “Vodovod” istakla je da nije bilo lako naći tekstove i drugu arhivsku građu iz vremena kada je građena brana u selu Ćelije.

Vladimir Milosavljević, direktor JKP “Vodovod”, podsetio je da se pijaćom vodom sa jezera Ćelije snabdeva oko 200.000 ljudi.

Od jezera Ćelije zavisi kompletan sistem vodosnabdevanja. Brana na Rasini je prvobitno trebalo da služi za zaštitu od poplava ali je kasnije dobila novu namenu“, kazao je Milosavljević.

Olivera Drenovac, pomoćnik gradonačelnika za ekologiju i održivi razvoj, naglasila je da je jezero Ćelije jako bitno za opstanak Kruševca.

Ova izložba je organizovana da bi se podsetili koliko je bilo teško izgraditi branu u Ćelijama. Pre nego što je ona izgrađena Kruševac je imao česte nestašice vode kojom se snabdevao sa zapadne Morave i u kojoj je bilo fenola. Vodeći ljudi grada su pre četiri decenije imali viziju i zato mi danas imamo kvalitetnu vodu. Naša je obaveza da vodozahvat Ćelije čuvamo, štitimo i ostavimo u naseleđe deci i unucima“, rekla je Olivera Drenovac na otvaranju izložbe.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content