Ko preuzima “tri Petoletke”?

0

U Opštini Trstenik oštro su reagovali na nedavnu izjavu ministra privrede Željka Sertića da „tri Petoletke“ preuzimaju radnici”.

Kao lokalna samouprava želimo da izrazimo zadovoljstvo što „Prva petoletka“, sa svim zavisnim i nezavisnim društvima, ne spada u grupu onih koje će otići u stečaj, ali i da zatražimo razjašnjenje ko su radnici koji preuzimaju „tri Petoletke“, pod kojim uslovima, na osnovu kog kriterijuma i po kom zakonskom osnovu oni to čine? S obzirom na najnovije informacije da u stečaj idu „”Prva Iskra” Barič i „Zastava grupa“ u svojim određnim delovima“ i da „Prva petoletku“ preuzimaju radnici, očekujemo da ćete najhitnije obustaviti sve procese koji se u ovom trenutku odvijaju u vezi sa socijalnim programom i pokretanjem predstečajnog postupka, kao i da ćete, u najkraćem roku, poslati detaljno uputstvo Ministarstva za preuzimanje „Prve petoletke“ od strane radnika. Ujedno, želimo da verujemo da pod pojmom preuzimanja „Prve petoletke“ od strane radnika, ne podrazumevate preuzimanje od strane aktuelnih direktora koji osnivaju privatne firme i koji imaju nameru da uđu u zakup „Prve petoletke“. – ističe se u saopštenju Opštine Trstenik.

Radnici "Prve petoletke" mogu da , uz novčani ulog, učestvuju o osnivanju novih preduzeća FOTO: S.Milenković
Radnici “Prve petoletke” mogu da , uz novčani ulog, učestvuju u osnivanju novih preduzeća FOTO: S.Milenković

U lokalnoj samoupravi su spremni da podrže koncept po kojem radnici preuzimaju “Prvu petoletku” i tvrde da ova kompanija ima zanemarljiva komercijalna dugovanja. Više od 90 odsto “Petoletkinih” dugova čine dugovanja prema državi i lokalnoj samoupravi koja je spremna da se odrekne svojih potraživanja radi očuvanja radnih mesta.

Verujemo da pod pojmom „tri Petoletke“, Vi zapravo mislite na „Prvu petoletku“ iz Trstenika kao najvećeg proizvodača hidraulike i pneumatike na Balkanu i da je u pitanju samo tehnička greška ili lapsus, a ne nedovoljno poznavanje sopstvenog resora. Verujemo i da ubrajanje fabrika „PPT TMO“ i „PTT Kočna tehnika“ na spisak od 17 zaštićenih preduzeća predstavlja tehničku grešku, jer se ova dva preduzeća nisu našla na tom spisku, a „PTT Kočna tehnika“ je već u stečaju. – navodi se u otvorenom pismu Opštine Trstenik ministru privrede u Vladi Srbije Željku Sertiću.

Većina od 1.400 radnika “Prve petoletke” u proteklih mesec dana uzela je socijalni program. Rukovodstvo kompanije ponudilo je radnicima da postanu osnivači novog preduzeća uz novčani ulog. U PPT Servoupravljači ulog je 500 eura, dok je u PPT Zaptivke čak 1400 eura.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content