KOLIKO RAZUMEMO KONCEPT SOCIJALNOG PREDUZETNIŠTVA?: Model za razvoj zajednice

U Deklaracija o pravima čoveka na samom početku je napisano: “Društvene razlike mogu biti zasnovane samo na zajedničkoj koristi”.

Šta bi bilo kada bi postojao koncept koji može odgovoriti na zahteve tržišta, a u isto vreme i pobrinuti se da potrebe socijalno ugroženih grupa, potrebe zajednice i ekonomski interes budu podjednako zastupljenikao sastavni deo funkcionisanja zdrave i napredne zajednice? Uskladiti višestruke interese i realizovati minimalizaciju nejednakosti koje definišu društvo je zadatak koji koncept socijalnog preduzetništva uspešno rešava u onim zemljama u kojima je to već sada prepoznata, priznata i primenjena praksa. Odsustvo razumevanja njegove aktuelnosti kao i koristi kod nas dovodi do nedovoljnog društvenog i ekonomskog razvoja u poređenju sa drugim državama u regionu i evropskom okruženju.

На другом Мини-сајму социјалног предузетништва представило се двадесетак организација из Расинског округа и других крајева Србије ФОТО: ЦИНК

Narodna skupština Republike Srbije je u februaru 2022. godine usvojila možda  najvažniji  dokument, Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji predstavlja polazište i afirmaciju za dalje delovanje i podršku ovakvom modelu poslovanja u zemlji. Iako Zakon predstavlja veliki sistemski napredak, to je samo početak u odmotavanju masivnog klupka akumuliranog potencijala zajednice koji može da dobije svoj izraz u socijalnom preduzetništvu.

Budući da od socijalnog preduzetništva najviše koristi imaju upravo lokalne zajednice, za očekivati je da će jedinice lokalne samouprave u Srbiji početi da samostalno rade na kreiranju stimulativnog okvira za razvoj socijalnog  preduzetništva, u okviru svojih zakonskih nadležnosti i uz kreativnu upotrebu resursa kojim raspolažu. Jedinice lokalne samouprave u Rasinskom okrugu, uključujući i Grad Kruševac, još uvek nisu usvojili strateške ili operativne dokumente koji mogu bliže određivati podršku socijalnom preduzetništvu na lokalnom nivou.

Centar za socijalno preduzetništvo Kruševac, koji je u decembru 2022. godine pokrenulo udruženje ’’Evrokontakt’’ pokrenuo je proces javnog zagovaranja lokalnih samouprava u Rasinskom okrugu sa ciljem stvaranja stimulativnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva na lokalnom nivou. Lokalne samouprave mogu da samostalno, na osnovu svojih zakonskih nadležnosti i uz kreativnu upotrebu resursa koje poseduju, kreiraju set mera za podršku razvoju postojećim I budućim socijalnim preduzećima.

Predstavnici Centra će u narednom period razgovarati sa predstavnicima lokalnih samouprava i drugim zainteresovanim stranama iz svih sektora u lokalnim zajednicama (javnog, civilnog iI poslovnog) i predstaviti im Predlog javne politike za kreiranje stimulativnog podršku razvoju socijalnom kruženja na lokalnom nivou, upoznati sa specifičnostima ovog modela poslovanja I koristima koje od toga mogu imati lokalne zajednice i mogućim merama koje mogu da preduzmu da bi pružile podrškiu njegovom razvoju u budućnosti.

Autor teksta: Nenad Krstić, Predsednik Udruženja građana za podršku evropskim integracijama ‘’Evrokontakt’’ iz Kruševca.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Udruženja građana za podršku evropskim integracijama ‘’Evrokontakt’’ iz Kruševca pod nazivom “Kreiranje stimulativnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu”. Projekat je finansijski podržala Fondacija ‘’Trag’’ iz Beograda kroz program ‘’Pokret Polet’’.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content