Kruševljanin u zemlji kedrova: Bejrut – grad koji spaja različitosti

Svetski putnik, Kruševljanin Lari Radić, nakon putešestvija po Zapadnoj Africi, stigao je do Libana i “Pariza Bliskog Istoka” – Bejruta.

Lari Radić u Bejrutu FOTO: Privatna arhiva
Lari Radić u Bejrutu FOTO: Privatna arhiva

Liban je jedna od najzanimljivijih i najlepših zemalja Mediterana a Bejrut među najstarijim gradovima na svetu jer je naseljen pre 5.000 godina. Zvanični jezik je arapski ali se lako može komunicirati  i na francuskom i engleskom. Takođe se mogu koristiti različite valute za plaćanje. – priča Lari.

Bejrut je nacionalno  i religijski jedan od najraznovrsnijih  gradova ne samo u Libanu već na čitavom Bliskom istoku. Dominiraju hrišćanska, muslimanska, maronitska i jevrejska vera ali tu živi i na desetine manjih etničkih i verskih grupa. Uprkos dugom i razarajućem građanskom ratu (1975-1991) i novijim političkim tenzijama one nastavljaju da koegzistiraju.

Uprkos građanskom ratu u susednoj Siriji, koji se “preliva” i u Liban, Bejrut je pun života. Noćni život se može uporediti sa Londonom, u kojem sam živeo, i Njujorkom, gde  sam bio nekoliko puta. Čini mi se da, kao i nas u Srbiji, stanovnike Bejruta karakteriše neverovatna žeđ za životom posle ratova, iako se svuda po gradu mogu videti vojnici i tenkovi smešteni  ispod nadvožnjaka i spremni da reaguju u slučaju opasnosti. U centru, gde su uglavnom smeštena ministarstva, ulice su blokirane za saobraćaj sa dosta žica i blokova betona. Dozvoljen je prolaz smao pešacima. Pored toliko vojnika živi se normalno. Možete se osećati bezbedno, deca se igraju na ulicama a prema strancima su otvoreni i miroljubivi. – iznosi svoje utiske globtroter iz Kruševca.

Primer kompleksnosti suživota u Bejrutu su sunitska džamija Mohamed al-Amin i maronitska  katedrala Svetog Đorđa, najveća u Libanu, na Trgu mučenika,.

Grad je pun suprotnosti! Na jednoj strani su porušene zgrade, zatim prelep stari deo grada u kome se još uvek nalaze ostaci bombardovane katoličke crkve, u čijim zidinama se može videti poneki zalutali metak. Sa druge strane grada nailazimo na pravu egzotičnu metropolu sa širokim bulevarima, ogromnim palmama, velikim zgradama, luksuznim hotelima i restoranima. Šetajući Bejrutom nailazio sam i na grčko-rimske stubove koji datiraju hiljadama godina unazad kako stoje usred modernih zgrada. – iznosi svoje impresije Lari Radić, kruševački Jovanča Micić.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content