МАЛОЛЕТНИЦИ И АЛКОХОЛ: Деца у Крушевцу почињу да пију већ са 12 година!

0

Дечаци и девојчице у нашем граду почињу да редовно конзумирају алкохол већ у старијим разредима основне школе а најчешће пију пиво, вино и вотку.

Прво истраживање о томе колико млади конзумирају алкохол у Србији је спроведено 2008. године а по методологији европског школског истраживања о употреби дрога и алкохола међу младима. Тада је утврђено да је велики број младих пробао алкохол и тај тренд је стално у порасту. У просеку прво пијанство у Србији, на основу овог истраживања, доживљава се са 13,5 година а најкасније у 20-тој години живота.

Девојчице у Крушевцу почињу да конзумирају алкохол између 13 и 14 године старости

Неформална група нишких средњошколаца под називом „НИ.шта..тешко…“ је у октобру 2020. године спровела анкету на узорку од 200 средњошколаца у којој су питали своје другаре, малолетне средњошколце из Ниша о њиховим искуствима са алкохолом.

Резултати истраживања су показали да је код узраста од 15 година 77 одсто младих  пило алкохол, и то 66 одсто девојчица и 82 одсто дечака, а код узраста 17 година 90 одсто младих је пило алкохол и то 89 одсто дечака и 91 одсто девојчица.

Истраживање је показало да млади најчешће почињу да пију са 13 година. Највећи број њих конзумира пиво, потом вино и жестока пића.

У склопу пројекта „Мамурна младост – Проблем малолетничког алкохолизма у Крушевцу“ ЦИНК је спровео истраживање у крушевачким основним и средњим школама о искуствима малолетника са алкохолом. Истраживање су теренски одрадили чланови Омладинске редакције, на узорку од 100 младих, који су анонимно попуњавали упитник који је имао 13 питања.

У истраживању је учествовало 48 дечака и 52 девојке. Анкетирано је 20 малолетника узраста од 12 до 15 година и 80 узраста од 16 до 18 година.

На питање „Да ли сте икада конзумирали алкохол?“ потврдно је одговорило 98 испитаника и испитаница а негативно само двоје!

Јако занимљиве одговоре добили смо на питање „У ком узрасту сте први пут конзумирали алкохол?“. Према добијеним одговорима већина дечака је користила алкохолна пића између 12 и 13 године а девојчице између 14 и 15 године. Просечна старост дечака приликом првог конзумирања алколних пића је 12,3 године а девојчица 13,5 година. Један дечак је написао да је први пут користио алкохол са четири (!) године а једна девојчица са три године али то сматрамо неком врстом аномалије. Већина малолетника озбиљније почиње да конзумира алкохол у старијим разредима основне школе“, објашњавају истраживачи ЦИНК-а.

Млади у Крушевцу најчешће конзумирају пиво, вино и вотку

Пето питање односило се на врсту алкохолних пића које малолетници конзумирају. Учесници анкете су имали могућност да заокруже алкохолна пића која најчешће конзумирају. Највише анкетираних преферира пиво – 62, потом следе вино и вотка – 52, ракија и „нешто друго“ – 34, сајдер – 18, вињак – 16, ликер – 14 и виски – 6.

На питање „Колико често конзумирате алкохол?“ њих 54 је дало одговор „ретко“, 28 „једном недељно“, 13 „више пута у току недеље“ а њих троје „свакодневно“.

Наредно питање односило се на мотивацију, односно разлоге због којих конзумирају алкохол. Учесници истраживања су имали могућност да заокруже неку од шест понуђених опција.

Најчешћи одговор био је „због досаде“ за који се определило 45 анкетираних. Њих 40 пије зато „јер им прија“, а 39 „због друштва“. Због „емоционалних проблема“ алкохол конзумира 22 анкетираних, „због осећаја моћи“ 12 а зато што се осећа „старијим/старијом“ шесторо.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content