NASTAVNICI, DECA I RODITELJI NASTAVLJAJU BORBU: Država želi da ukine filološka odeljenja?!

0

Gimnazija u Kruševcu će tokom ove nedelje nastaviti sa predviđnim štrajkovima upozorenja, a u utorak 28. maja , u 5 do 12, će održati protest ispred Gradske uprave i Školske uprave Kruševca.

Predstavnicima lokalne samouprave i Školske uprave Kruševac predaćemo svoje zahteve, kao i spisak naše dece kojoj nije odobreno da polažu prijemni ispit. Na ovaj protest pozvaćemo sve građane Kruševca da nas podrže, kao i kolege iz kruševačkih škola.

Takođe, u istom terminu, biće održan Protestni čas upozorenja Gimnaziji, neodržavanjem petog časa u prvoj smeni. A poziv da nam se u protestu pridruže, ne održavanjem petog časa, biće upućen i svim školama u gradu i svim filološkim gimnazijama u Srbiji“, kazao je Branimir Šošić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Gimnaziji.

Šoškić je u utorak prisustvovao razgovorima u Ministarstvu prosvete a povodom odluke da se Gimnaziji ne odobri upis u filološko odeljenje za narednu školsku godinu.

Otišli smo puni nade a sačekao nas je jedan bezosećajan stav. Stekli smo utisak da su filološka odeljenja nešto što u perspektivi Ministarstvo prosvete želi da uguši“, naglašava Šošić.

Sindikat Gimnazije se snažno protivi shvatanju da filološko odeljenje treba da se formira iz velike mase prijavljenih i onih koji su položili prijemni. Za 17 godina đaci filološkog odeljenja Gimnazije u Kruševcu su svojim radom i uspesima pokazali da su elita u svojim oblastima. I nije bilo potrebno 60 ili 100 đaka na prijemnom ispitu da bi se ta elita formirala. Sa 30 ili 40 učenika na prijemnim ispitima Rasinski okrug je dobijao svoju filološku elitu, koja je dokazala svoju vrednost.

Biljana Pršić, predsednica Štrajkačkog odbora, Dragoljub Antić, roditelj, Branimir Šošić i Jelena Vujić, članica Štrajkačkog odbora FOTO: CINK

Po pitanju obaveštavanja đaka i škole u maju, da u junu neće biti odeljenja i prijemnog ispita, Sindikat smatra, da je neodobravanje plana upisa u maju možda u okvirima zakona, ali nije u okvirima zdravog razuma. Učenici se za filološko odeljenje spremaju od septembra. Svesni su rizika da ako ne bude dovoljno (15) onih koji polože prijemni možda neće biti odeljenja, ali sada uz sve strepnje, treba da imaju strepnju i da li će im Ministarstvo uopšte odobriti da polažu. Takođe se snažno protivimo da se takva odluka donosi na osnovu paušalne ocene da nema dovoljno interesovanja ili rekla-kazala informacija, da nije vršena promocija po školama. Jedino što može biti pokazatelj koliko ima zainteresovanih je prijem dokumenata za prijemni ispit.

Predstavnici Sindikata su na sastanku istakli da odluka o neodbravanju upisa nije nešto što ugrožava materijalni položaj nastvanika, već da je naša borba isključivo usmerena da deca koja su se spremala za prijemni ispit, a kojih je minimum 30, dobiju šansu da u svom gradu polažu prijemni ispit. Takođe smo zaključili da sve ono što se spočitava Gimnaziji, u vezi organizovanja nastave drugog stranog jezika, u prethodnoj generaciji nije krivica ni nastavnika, koji su radili sve što im se kaže, a posebno ne roditelja i dece, te da kažnjavanje zbog tog problema ne sme ići ka deci koja su se spremala za prijemni ispit“, navodi se u saopštenju koje je podeljeno medijima.

Šošić smatra da su se kod odluke da se ne odbori upis u filološko odeljenje poklopili interesi Ministarstva prosvete i načelnika Školske uprave Kruševac Zorana Askovića koji je zagovarao otvaranje još jednog odeljenja društveno-jezičkog smera umesto filološkog odeljenja.

Ukida se najbolje odeljenje u Rasinskom okrugu u poslednjih 20 godina i to je ljudski nekorektna odluka. Deca su prevarena. Ne znam kako da im pogledam u oči iako nisam direktno kriv za ovakvu odluku“, dodaje Šošić.

Prema podacima koji su prezentovani na konferenciji ove godine je za upis u filološko odeljenje u kruševačkoj Gimnaziji bilo zainteresovano oko 30 đaka. Za upis u sedam odeljenja Filološke gimnazije u Beogradu prijavilo se oko 220 đaka , za filološko odeljenje u Nišu 35 učenika a u Kraljevu i Jagodini manje od 30.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content